Sausage Party, Captain Fantastic & Hans Klok

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een meesterwerk van Buster Keaton tot meesterillusionist Hans Klok.

null Beeld
Beeld

1 - Film

The General *****
Regie: Buster Keaton en Clyde Bruckman.

Buster Keaton is meer acrobaat dan clown, oordeelde The New York Times in 1927 over The General, in een van de matige recensies die de film destijds kreeg. Ook het publiek reageerde lauw op deze slapstick-actie, over een machinist (Keaton) die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in zijn locomotief de Yanks achtervolgt die zijn meisje ontvoerden. Tegenwoordig geldt het voortdenderende The General, propvol geweldige grappen en stunts, als een van Keatons meesterwerken. Digitaal gerestaureerd, uitgebracht ter gelegenheid van Keatons vijftigste sterfdag.

2 - Beeldende Kunst

Museum Voorlinden *****
Wassenaar.

Komende zondag voor het publiek open: het kersvers opgeleverde Museum Voorlinden. Alleen al de locatie is de moeite waard: gelegen tegen de Wassenaarse duinen en omringd door bos, uitgestrekte grasvelden en een wildtuin van Piet Oudolf. Het glazen gebouw zelf herbergt de collectie van Joop van Caldenborgh, oud-chemietycoon van Caldic. Een omvangrijke verzameling met een aantal blikvangers van kaliber: Richard Serra, James Turrell, Ron Mueck en Ellsworth Kelly. Maar ook subtielere namen als Michaël Borremans, Maurizio Cattelan en Marcel Broodthaers. Ga dat zien.

3 - Film

Sausage Party ****
Regie Regie Greg Tiernan, Conrad Vernon.

Heerlijk anarchistische animatiefilm voor volwassenen, over een door Seth Rogen ingesproken knakworst die, net als alle consumptieartikelen in de supermarkt, gelooft dat mensen goden zijn die het beste met hem voor hebben. Alles verandert wanneer een teruggebracht potje mosterd de waarheid onthuld en zelfmoord pleegt. Van het openingsmusicalnummer tot de voedsel-orgie-finale is het onder meer door Rogen en vaste scenariopartner Evan Goldberg (Superbad, This Is the End) geschreven Sausage Party een heerlijk smakeloze dollemansrit.

4 - Theater

Eyes Wide Shut door Toneelgroep Maastricht ****
10 en 11/9 in La Bonbonnière Maastricht en 15 en 16/9 in DeLaMar Theater Amsterdam.

Toneelgroep Maastricht presenteert een knappe theaterbewerking van de erotische thriller Eyes Wide Shut (1999) van Stanley Kubrick. In een theatraal ritueel vol samenzang, maskerades en offerkaarsjes houden regisseur Servé Hermans en toneelschrijver Jibbe Willems alle dubbelzinnigheid overeind. De gruizige dwaaltocht van de keurige arts die zijn wereld voelt wankelen wanneer zijn vrouw hem een 'overspelige' fantasie opbiecht, kan ook een Freudiaanse slaapwandeling zijn of een gezamenlijke nachtmerrie.

5 - Film

Captain Fantastic ****
Regie: Matt Ross

Weg met de rubber-stoeptegel-mentaliteit! Acteur Viggo Mortensen heeft zich in Sundance-hit Captain Fantastic afgekeerd van de 'fascistische, kapitalistische maatschappij' en woont met zijn gezin in de bossen. Maar dan moeten deze halve sekte-leider en zijn halfverwilderde boskinderen plotseling op een roadtrip door aangeharkte delen van de Verenigde Staten. Een grappige, eigenzinnige en hartverwarmende film die dwingt tot nadenken over de consumptiemaatschappij en goed ouderschap.

6 - Theater

Hans Klok: House of Horror ****
T/m 2/10 in Theater Carré, Amsterdam

Neerlands meesterillusionist Hans Klok haalt alles uit de kast, of in zijn geval: uit de kist, in zijn nieuwe spektakelshow. In House of Horror gaat Klok op verkenningstocht door de vele kamers van het spookhuis van illusionist Alfredo Cordoni, vol martelwerktuigen, magisch vliegende lampjes, kisten en kartonnen dozen waarin alles en iedereen spoorloos verdwijnt. Ondersteund door sexy dansers, gastoptredens en de allernieuwste licht- en videotechnieken levert het een bonte avond op met een maximum aan show en een minimum aan verveling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden