Sauer: 12,5 miljoen had beter als buffer in NRC Media kunnen blijven

De 12,5 miljoen euro die Egeria en Derk Sauer van NRC Media zichzelf vorig jaar uitkeerden, had achteraf gezien beter nog wat langer in het bedrijf kunnen blijven. Dit zegt Derk Sauer tegen Villamedia.

Derk SauerBeeld ANP

'Toen Egeria NRC overnam is de onderneming ruimer gefinancierd dan nodig was'. De ruime financiering was volgens Sauer bedoeld voor tegenvallers. 'Maar naar gelang de tijd vorderde bleek het echter best goed te gaan met de NRC. Er stond gewoon heel veel geld op de rekening. Egeria heeft vorig jaar gezegd: we willen dat geld toch terug hebben.'

Volgens Sauer zijn hier destijds afspraken over gemaakt met de ondernemingsraad van NRC, waardoor het ook mogelijk was om het bedrag uit te keren als superdividend. 'Maar het is erg onduidelijk hoe die afspraken luiden. Die staan niet helder genoeg op papier', aldus Sauer. 'Gezien de crisis was het achteraf verstandiger geweest die buffer wat langer in het bedrijf te houden.'

Sauer zei eerder tegen de Volkskrant de ophef te begrijpen. 'Egeria heeft bij de overname extra in NRC geïnvesteerd, ervan uitgaande dat het niet goed ging met het bedrijf. Toen het best goed bleek te gaan met NRC, wilden ze door middel van dat dividend een gedeelte van die buffer terughalen. Vervolgens pikte de ondernemingsraad het op en ontstond er ophef. Ik zei: het ging volgens afspraak. Ik vond het standpunt van Egeria gerechtvaardigd, maar had, achteraf bekeken, een ander standpunt in moeten nemen: dit moeten we niet willen. En áls het al zou gebeuren, moeten we het veel beter uitleggen.'

Niet in lijn
Volgens ondernemingsraadvoorzitter Hubert Smeets was de uitkering niet in lijn met gemaakte afspraken. De OR en enkele commissarissen zouden bovendien 'onjuist en onvolledig geïnformeerd' zijn over de 'greep in de kas'. De OR wil dat de miljoenen teruggestort worden en 'beraadt zich op stappen' als dat niet gebeurt.

Volgens OR-voorzitter Hubert Smeets blijkt uit een onderzoek naar het superdividend dat afspraken rond de solvabiliteit van het bedrijf zijn geschonden. Ook werden de miljoenen - twee keer de jaarwinst - al uitgekeerd zonder dat alle commissarissen op de hoogte waren. De directie, waartoe ook hoofdredacteur Peter Vandermeersch behoort, erkent 'schoonheidsfouten', maar bestrijdt dat er afspraken zijn geschonden. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelde zich tot dusver achter het standpunt van de directie.

Er bestond al langer onrust onder het personeel van NRC Handelsblad en NRC Next over de uitkering. OR-voorzitter Hubert Smeets noemde het in mei vorig jaar 'ongepast' dat de directie zichzelf 12,5 miljoen uitbetaalde terwijl er bij NRC dertig mensen ontslagen moesten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden