Sara Kroos verplettert met snoeiharde humor

Snoeihard en bot, maar na de toegift wensen alle mannen één nacht Sara Kroos' vriendin te mogen zijn. Welk wapen Kroos ook inzet, alles wordt geserveerd met verpletterende humor.

Sara Kroos Beeld Rogier Veldman
Sara KroosBeeld Rogier Veldman

Een duur, zogenaamd intelligent koffieapparaat dat weigert koffie te zetten, een vrouw met één borst, een cabaretière die grof uit haar vel springt als ze onheus wordt bejegend. We worden omringd door mensen, apparaten en systemen met ongemakkelijke constructiefouten. Als je daar een beetje ontspannen mee om weet te gaan, dan is het leven goed te doen. 'Dit is wat het is: heel mooi, maar niet mooi heel.'

Sara Kroos, met een verleden dat haar de nodige geestelijke littekens heeft bezorgd, is op het punt gekomen waar zij niet alleen met haar eigen onvolkomenheden weet te leven, maar ook de schoonheid van de imperfectie in haar omgeving weet te waarderen.

Zo heeft zij een stevig fundament gemetseld onder haar nieuwe show Doorgefokt. Daarin is zij het ene moment snoeihard en bot, om het daarna te compenseren met warmte en mededogen. Welk wapen Kroos ook inzet om haar publiek te veroveren, alles wordt geserveerd met een verpletterende humor, waarmee eventuele smakeloosheid direct wordt geneutraliseerd.

De twee kanten horen we ook in de muziek: ondersteund door drummer Rutger Hoorn beukt ze op de piano en brult haar angsten eruit om dan weer te transformeren tot een romantische poëet in een lied over het gevaar terug te gaan naar de plekken van je jeugd.

Ze schiet wel wat door in het karikaturiseren van haar intellectuele, cultuurminnende vrouw, terwijl ze zichzelf neerzet als de cultuurbarbaar die snakt naar de sluitingstijd van het museum omdat dat tevens etenstijd is.

De toegift is een hilarisch sekslied, waarna alle mannen wensen dat ze in ieder geval voor één nacht de vriendin van Kroos zouden mogen zijn.

Doorgefokt
Cabaret
Door Sara Kroos, drums: Rutger Hoorn, regie: Jessica Borst, 6/11, Oude Luxor Rotterdam Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden