Santer woedend over baan Eurocommissaris Bangemann

Europees Commissaris Martin Bangemann is met onmiddellijke ingang ontheven van al zijn functies. De Duitser, die binnen de Europese Commissie verantwoordelijk is voor industriebeleid en innovatie, heeft een baan als adviseur geaccepteerd bij het Spaanse telecombedrijf Telefónica....

Bangemann had Commissievoorzitter Santer woensdag ingelicht over zijn nieuwe functie. Naar verluidt ontstak Santer daarna in grote woede. 'De verhouding is wel eens beter geweest', beaamde zijn woordvoerster Reicherts. De huidige Europese Commissie is sinds maart demissionair, nadat het Europees Parlement grote kritiek op het dagelijks bestuur van de Europese Unie had uitgeoefend over wanbeheer en vriendjespolitiek.

Bangemann zelf lag nooit onder vuur, maar zijn verrassende overstap doet de gemoederen opnieuw oplaaien. In het Europees Parlement vroeg de socialistische leider Pauline Green al om zijn ontslag. 'Voor hun eigen waardigheid en zelfrespect zouden de andere commissarissen hem al de deur moeten wijzen', zei Green. Volgens de socialisten gaat Bangemann twee miljoen gulden per jaar verdienen.

Volgens verschillende woordvoerders van de Commissie is er niets dat erop wijst dat Bangemann partijdig is geweest. De Europese Commissie is in de afgelopen tijd verschillende onderzoeken begonnen tegen de Spaanse telefoonmaatschappij wegens haar dominantie in de markt. Maar de Commissie liet ook weten haar interne reglement tegen het licht te houden.

De Britse Eurocommissaris Kinnock zei 'verbijsterd' te zijn. Volgens hem gaat de overstap van Bangemann in 'tegen de geest, zo niet de letter' van de interne richtlijnen van de Europese Commissie.

De nieuwe Commissievoorzitter, de Italiaan Romano Prodi, heeft hervorming van de Europese instellingen hoog op zijn agenda gezet.

De Britse premier Blair liet weten Bangemanns transfer 'te betreuren'. 'Dit komt op een moment dat het vertrouwen in de Europese instituties al extreem laag is en het maakt de noodzaak voor hervormingen alleen maar groter', zei een woordvoerder. Volgens hem is de overstap 'onaanvaardbaar'. De relatie tussen de Europese Commissie en het bedrijfsleven zal zeker een van de punten zijn die Prodi nader wil bekijken, meent de Britse regering.

Volgens Bangemanns woordvoerder is de Duitser een maand geleden benaderd door Telefónica. Hij zal als adviseur worden betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën, nieuwe producten, nieuwe markten en de keuze van nieuwe strategische partners. Bangemann, voormalig minister van Economische Zaken in Duitsland, geldt als een groot liefhebber van moderne technologie. Maar de laatste jaren waren niet meer zijn beste binnen de Europese Commissie, zeggen waarnemers. 'Hij was de laatste tijd een beetje lui', aldus een ambtenaar.

Telefónica liet weten Bangemann een zeer waardevolle aanwinst te vinden. 'Zijn langdurige ervaring als EU-commissaris maakt hem van onschatbare waarde voor ons bedrijf', zei bestuursvoorzitter Juan Villalonga.

De Duitser wordt voorlopig vervangen door de Belg Karel van Miert. Bangemann mag pas beginnen met zijn werk bij Telefónica als er een definitieve vervanger voor hem is gevonden. Waarschijnlijk duurt dat tot september. Als alles volgens plan verloopt, heeft Prodi zijn nieuwe ploeg Eurocommissarissen dan door het Europees Parlement geloodst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.