CabaretrecensieKom

Sanne Wallis de Vries laat zien wat voor veelzijdige cabaretier ze is ★★★★☆

In haar zevende programma Kom stelt Wallis de Vries alles ter discussie.

Gidi Heesakkers
Sanne Wallis de Vries in haar zevende programma Kom. Beeld Jaap Reedijk
Sanne Wallis de Vries in haar zevende programma Kom.Beeld Jaap Reedijk

Sanne Wallis de Vries begint met de mededeling dat ze een speech gaat houden. En dat ze die speech gaat afmaken. Het moet een coherent betoog worden over de naderende ondergang van onze planeet, over hoe wij, de verpesters, onszelf schamend, schuldig en verantwoordelijk voelend, iets van een toekomst kunnen veiligstellen.

Maar goed, een doortimmerde speech houden valt niet mee als je het allemaal niet zo logisch vindt en tegenover elk activisme een relativerende kanttekening weet te plaatsen. ‘Wij hebben óók maar de pech dat we nu leven.’ Dat het leven van pogingen aan elkaar hangt helpt ook niet mee.

Een moeder die zich uitgebreid verbaast over de straattaal en schermgewoonten van haar dochter is aan de been there, done that-kant, een grap over ‘lhbt-tot-en-met-z’ helemaal. Maar met Kom, haar zevende programma, laat Wallis de Vries nog maar eens zien wat voor een veelzijdige cabaretier ze is.

Een die zegt dat niets doorgeslagen feminisme is, behalve cabaretier schrijven als je een cabaretière bedoelt. Een die belachelijk goed Femke Halsema kan imiteren, die zich qua sfeer en energie laat optillen door muzikanten Dionys Breukers en Wouter Planteijdt en die van alles ter discussie stelt: blijven zitten met oude overtuigingen, het woord ‘aftrekken’, stelligheid, dingen die niet over jou gaan op jezelf betrekken. We hebben meer schijt nodig, tiert ze wild, maar later waagt ze alweer te betwijfelen dat onverschilligheid verlossing biedt.

Met horten, stoten, vastlopen, aan-, uit- en verkleden maakt ze dan uiteindelijk toch haar punt. De wereld gaat er niet mee gered worden, maar Kom is een wervelende uitnodiging om het met elkaar te blijven proberen.

Kom

Cabaret

★★★★☆

Tekst en spel Sanne Wallis de Vries. Regie Marcel Sijm en Xander Straat.

7/3, De Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 13/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden