Samuel Levie met zijn kinderen.

Interview Samuel Levie

Samuel Levie maakte een kookboek in de geest van Dick Bruna’s nijntje, zonder belerend vingertje

Samuel Levie met zijn kinderen. Beeld Jeroen van der Spek

Samuel Levie (36) is chef-kok, mede-eigenaar van worstenmakerij Brandt & Levie en columnist voor Het Parool. Mercis, de uitgeverij van Dick Bruna (1927-2017), vroeg Levie een kookboek te schrijven in de geest van Bruna’s nijntje. Het resultaat is Eten met nijntje, met verhalen en kindvriendelijke recepten voor het hele gezin en illustraties uit eerdere nijntjeboeken.

Een nijntje-kookboek maken is andere koek dan columns schrijven.

‘In Parool schrijf ik geregeld over eten en educatie. Ik heb mijn eigen moestuin en ik merk dat mijn kinderen iets sneller lusten, wanneer ze het zelf hebben geplukt en meehelpen in de keuken. Daar schrijf ik dan over in mijn column. De uitgever (Mercis, red.) wilde diezelfde vibe in het nijntje-boek, maar dan volledig in de stijl van Dick Bruna.’

Kinderen moeten gezond eten. Mogen ze in uw receptenboek ook een beetje zondigen?

‘Ach, kinderen mogen best een koekje of frietje. Het is zelfs belangrijk dat ouders kinderen leren met verleidingen om te gaan. Maar dit boek laat vooral zien dat gezond ook lekker is. In het laatste hoofdstuk staat feesten centraal, met gezonde recepten voor koek en taart.’

Uit eten met nijntje: appel-rabarbermoes. Beeld Jeroen van der Spek

Appel-rabarbermoes

Rabarber is een beetje zuur, maar geweldig smaakvol. Het zoete van de appel en de frambozen past er goed bij. Maak een frisse moes voor in de yoghurt of als toetje.

Snijd de rabarber in dunne plakjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Doe de rabarber en de appels samen met de frambozen in een zware pan met een deksel erop. Zet op het vuur en roer zo nu en dan goed door. Na vijftien minuten heb je een prachtig rode moes. Als je het iets te zuur vindt, kun je er wat suiker door mengen.

500 gram zoete appel

200 gram rabarber

150 gram frambozen (diepvries is prima)

suiker naar smaak

U bent worstenmaker, maar er staan opvallend veel vegetarische recepten in het boek.

‘Thuis eten we vaker vegetarisch dan vlees. Vlees past prima in een gezond dieet, maar het hoeft niet elke dag. Maar dat heb ik bewust niet benoemd in het boek, want ik wilde een belerend vingertje voorkomen. De duurzaamheidstips breng ik liever praktisch over in de recepten. Bijvoorbeeld gehaktballetjes die deels uit vlees  en deels uit kikkererwten bestaan. Of een recept voor een frittata van pastakliekjes.’

Uit eten met nijntje: linzen pilav. Beeld Jeroen van der Spek

Linzenpilav

Welk kind lust er nu geen rijst? Deze pilav zit vol met groenten en is lekker én gezond. Je kunt het als bijgerecht serveren, maar het is ook een prima vegetarische hoofdmaaltijd. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

Snijd de bleekselderij en winterpeen in blokjes. Doe een scheut olijfolie in een zware pan en bak alle groenten hierin. Bak de kurkuma een minuutje mee. Spoel de linzen en rijst af in een zeef. Voeg de linzen en de rijst toe aan de groenten in de pan, samen met de rozijnen. Bak alles nog een minuut of twee. Voeg de groentebouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het geheel een minuut of twintig koken tot de rijst gaar is. Snijd ondertussen de munt fijn en meng deze met de yoghurt. Breng op smaak met wat zout. Bak de zonnebloempitten in een droge pan tot ze kleuren. Roer de rijst los met twee vorken. Serveer op borden, lepel er wat van de yoghurt overheen en garneer met zonnepitten en optioneel nog fijngesneden koriander of peterselie.

1 ui

1 teen knoflook

olijfolie

1 winterpeen

2 stengels bleekselderij

1 tl kurkuma

60 gram rozijnen

100 gram basmatirijst

300 gram gekookte kleine groene linzen

350 ml groentebouillon

10 blaadjes munt

4 el yoghurt

4 el zonnebloempitten

Optioneel: koriander of peterselie

Welk recept is uw persoonlijke favoriet?

‘Ik ben erg tevreden over de wortelsaté. Mijn oudste dochtertje houdt namelijk niet van worteltjes, maar wel van pindakaas en dingen aan een prikkertje. Als je zo’n worteltje bakt, in stukjes aan een prikkertje rijgt en serveert met pindasaus, dan werkt dat geniaal. Je fopt de kinderen zonder veel moeite te hoeven doen. En het is gezond en lekker.’

Uit eten met nijntje: wortelsaté met pindasaus. Beeld Jeroen van der Spek

Wat moeten we met kinderen die alleen maar appelmoes of droge spaghetti lusten?

‘Uit onderzoek blijkt dat kinderen iets tien keer moeten proeven om de smaak echt te ontdekken. Je moet het zo zien: smaken ontdekken is avontuurlijk voor kinderen, zeker als je het spelenderwijs doet. Als een kind niet meteen voor de bijl gaat, moet je daar niet meteen in meegaan. Anders verdwijnt dat avontuurlijke en heb je straks een moeilijke eter.’

Uit eten met nijntje: bloemkoolpannenkoek. Beeld Jeroen van der Spek

Bloemkoolpannenkoek

Deze pannenkoekjes smaken nootachtig door de bloemkool. Ze zijn perfect voor de lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Dit recept levert ongeveer tien tot twaalf kleine pannenkoekjes op.

Rasp de bloemkool of hak fijn in een keukenmachine. Meng nu alle ingrediënten behalve de olie en bloemkool tot een glad beslag. De kurkuma kleurt het mooi geel. Roer de bloemkool door het beslag en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Bak nu de pannenkoekjes in een beetje zonnebloemolie. Eet bijvoorbeeld met wat gerookte vis, avocado of een zachtgekookt ei.

300 gram bloemkool

100 gram zelfrijzend bakmeel (volkorenmeel met 1 tl bakpoeder kan ook)

2 eieren

200 ml kokosmelk

2 tl kurkuma zonnebloemolie

Wortelsaté

Verwarm de oven op 180 garden. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Maak een marinade van de sojasaus, knoflook en gember en wrijf de stukjes wortel hiermee in. Rooster de wortels 30 minuten in de oven.

Maak intussen de pindasaus. Snipper de sjalot en bak zachtjes in een klein scheutje olie. Bak de koriander en komijn kort mee en doe nu de pindakaas, katjap en kokosmelk erbij in de pan. Laat even doorkoken en breng op smaak met zout, peper en eventueel een klein beetje sambal.

Rijg de stukjes wortel op een prikker zodra ze gaar zijn. Kinderen vinden dat leuk eten. Serveer de pindasaus ernaast om de worteltjes in te dopen. Eet met wat rijst of als lunchgerechtje.

Voor de spiesjes:

12 flinke bospenen

4 el sojasaus

1 teen gehakte knoflook

2 cm gember geraspt

Voor de satésaus:

½ salot

zonnebloemolie

½ tl korianderpoeder

½ tl komijnzaad

6 el pindakaas

3 el ketjap

100 ml kokosmelk

optioneel: sambal

Worstdraaien

Samen met chef-koks Jiri Brandt en Geert van Wersh bestiert Samuel Levie sinds 2011 worstenmakerij Brandt & Levie. De worsten worden gemaakt van ‘goed gehouden’ biologisch varkensvlees van Nederlandse bodem. Naast de productie en verkoop van worsten organiseert het bedrijf workshops worstdraaien voor leken. 

Eten met Nijntje. Beeld Eten met Nijntje

Dick Bruna, Samuel Levie: eten met nijntje

Mercis; € 19,95.

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden