Samuel in the Clouds toont klimaatverandering op microniveau

Deze uiterst urgente en poëtische documentaire laat zien wat klimaatverandering doet. Documentairemaker Pieter van Eecke filmde de Andes zoals de oude Samuel het hooggebergte ziet.

null Beeld
Beeld

Elke dag gaat de oude Samuel nog naar boven. Vier uur de berg op, vier uur af. Net als zijn vader, die vóór hem de skilift bediende. Maar op de Chacaltaya in de Andes ligt nog amper sneeuw en de gletsjer die er lag, is verdwenen. Als er nog toeristen komen, blijven ze even om thee te drinken en letterlijk op adem te komen in het domein van Samuel, het kleine gebouw dat over de rand van de kale berg lijkt te hangen. Waarom hij niet stopt? 'Misschien komt de sneeuw nog eens terug', zegt hij zachtjes.

Documentairemaker Pieter van Eecke filmde de Andes zoals Samuel het hooggebergte ziet, een spookachtige plek waar het helemaal niet ondenkbaar is dat er berggeesten zouden rondlopen die gunstig te stemmen zijn met offers. Waar flarden van het verleden doordringen tot het heden, via een prachtige soundtrack.

De Chacaltaya was voor de Inca's een essentiële passage naar de Amazone, het was de hoogste skipiste ter wereld en nu is het eigenlijk niets meer. Een plek die ooit onmisbaar was, is door tijd en omstandigheden overbodig gemaakt.

Het registrerende Samuel in the Clouds toont wat klimaatverandering doet op microniveau. Het is vijf voor twaalf: Van Eecke laat zien hoe overtuigd de wetenschappers daarvan zijn die op de hoge bergtoppen lucht vangen om te onderzoeken. Zijn uiterst urgente film wordt nooit drammerig. Hij verpakt zijn boodschap in een poëtische film over een veranderende wereld, prachtig gefilmd door cameraman Johan Legraie.

'We zouden paniek moeten voelen', zegt iemand op de radio waarnaar Samuel luistert. Maar Samuel lijkt niet in paniek. Hij gaat onverstoorbaar door met wat hij doet. Een mooiere metafoor voor wat de mensheid doet, is er eigenlijk niet.

Samuel in the Clouds Documentaire JJJJJ Regie: Pieter van Eecke. 70 min., 14 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden