Samsung zet al zijn kaarten op Galaxy S7

Het nieuwe vlaggenschip van de Samsung-telefoons is sinds vandaag te koop. Het Zuid-Koreaanse concern heeft hoge verwachtingen van de Galaxy S7 en S7 Edge.

Peter van Ammelrooy
Youssef Bousfiha ingeklemd tussen Benelux-directeur Menno van den Berg van Samsung (links) en country director mobile Willem Visser. Beeld Samsung
Youssef Bousfiha ingeklemd tussen Benelux-directeur Menno van den Berg van Samsung (links) en country director mobile Willem Visser.Beeld Samsung

Lange rijen voor de winkels is een beeld dat we normaal gesproken associëren met de komst van een nieuwe iPhone. Maar niet alleen Apple heeft zijn fanboys. Ook concurrent Samsung kent fanatieke volgelingen.

Neem Youssef Bousfiha. Niet alleen stond de jonge Rotterdammer vrijdagnacht om 02.00 uur in de rij voor de T-Mobile-winkel aan de Rotterdamse Lijnbaan, samen met tientallen andere gegadigden voor de eerste Galaxy S7 (Edge). Hij stond ook helemaal vooraan. En dat stond Bousfiha in 2014 ook, toen Samsung zijn Galaxy S5 in Nederland introduceerde. Toen was hij voor de eerste keer de eerste Nederlander die de nieuwe Galaxy scoorde.

Zijn loyaliteit leverde Bousfiha een foto op, ingeklemd tussen Benelux-directeur Menno van den Berg van Samsung (links) en country director mobile Willem Visser, op het moment dat de Rotterdammer zijn Galaxy S7 Edge Gold Platinum in ontvangst nam. De identiteit van de vrolijke dame met Samsung-pet viel vrijdag niet te achterhalen.

Belangstelling groot

Volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant is de belangstelling voor zijn nieuwe mobiele vaandeldrager groot. In de periode dat belangstellenden zich konden inschrijven voor de nieuwe Galaxy kreeg het bedrijf ruim 2,5 meer pre-orders dan in voorgaande jaren. Vooral de Edge-versie, met het scherm dat over de randen doorloopt, is populair. 60 procent van de voorafbestellingen betrof de S7 Edge. Volgens Zuid-Koreaanse media gaat Samsung tot eind april 17,2 miljoen stuks produceren van de twee S7's.

Samsung heeft de voorverkoop gestimuleerd door de toestellen te bundelen met de Gear VR Consumer Edition, de jongste versie van zijn virtuality reality-bril. Die kost los 100 euro. De Gear VR biedt op dit moment de beste en meest betaalbare optie voor virtual reality, tot de volwaardige VR-helmen van HTC (Vive) en Oculus (Rift) op de markt verschijnen.

Lange rijen voor de T-Mobile-winkel aan de Rotterdamse Lijnbaan. Beeld Samsung
Lange rijen voor de T-Mobile-winkel aan de Rotterdamse Lijnbaan.Beeld Samsung

Prijzen verlaagd

Concrete cijfers over de voorverkoop van de nieuwe Galaxy wil Samsung niet noemen. Co-CEO J.K. Shin zei vrijdag te verwachten dat de verkoop van de S7-toestellen die van het vorige model zal overstijgen. Het is onbekend hoeveel toestellen de Zuid-Koreanen hebben verkocht. Schattingen gingen vorig jaar uit van 45 tot 70 miljoen stuks, maar of die zijn gehaald is onzeker. Vorig jaar augustus sprak Samsung bij zijn kwartaalcijfers nog van een 'een moeilijke situatie' en verlaagde het bedrijf de prijzen van zijn S6-modellen.

Wat Samsung troost zal schenken is dat de besprekingen over de Galaxy S7 en S7 Edge over het algemeen gunstig zijn (de Volkskrant heeft het toestel nog niet mogen testen). Geprezen wordt de terugkeer van de mogelijkheid om het ingebouwde geheugen van 32 GB met een micro-SD-kaart uit te breiden tot maximaal 200 GB. De camera heeft een lagere resolutie dan zijn voorganger, van 12 megapixel, maar maakt (op papier) betere opnamen vooral in lichtarme situaties omdat de dual-pixel-technologie wordt gebruikt (grotere pixels die meer licht vangen). Het diafragma is van f/1.9 naar f/1.7 vergroot.

De S7-toestellen zijn verder beter bestand tegen water(spatten) en hebben een scherm dat altijd aan staat, wat wil zeggen dat ook in de slaapstand de datum en de tijd is te zien en hoeveel peut er nog in de batterij zit. Die laatste heeft in de Edge-uitvoering 40 procent meer capaciteit dan de accu in de S6. De 'altijd aan'-stand vergt natuurlijk ook stroom, maar volgens Samsung per uur niet meer dan 1 procent van de batterijcapaciteit.

null Beeld epa
Beeld epa

Kritiek

Hoewel de mogelijkheid van het uitbreidbaar geheugen alom werd geprezen, klonk er ook kritiek omdat die extra GB's op de micro-SD-kaart als extern worden beschouwd door de S7, en niet bij de interne opslag kunnen worden opgeteld. Dat betekent dat de gebruiker er dus geen apps op zou kunnen installeren. Op internet zijn inmiddels instructies verschenen over hoe die beperking valt te omzeilen.

De Galaxy S7 is er in twee versies, een met een 5,1 inch-scherm (699 euro) en een grotere Edge-versie met een 5,5 inch-scherm (799 euro), en in drie kleuren: goud, wit en zwart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden