Review

Samsung en Gigaset: het verhaal van twee tablets

Samsung en Gigaset kwamen onlangs beide met een nieuwe tablet. Een dubbelreview van de Samsung Galaxy NotePro 12.2 en de Gigaset QV830.

Peter van Ammelrooy
Nee, geen peren met appels vergelijken: deze tablets van Samsung en Gigaset bedienen elk een andere markt. En doen dat allebei goed. Beeld Samsung/Gigaset
Nee, geen peren met appels vergelijken: deze tablets van Samsung en Gigaset bedienen elk een andere markt. En doen dat allebei goed.Beeld Samsung/Gigaset

Eind vorig jaar - inmiddels toch al weer 93 dagen terug - waren er in Nederland pakweg 7 miljoen tablets in omloop. Je zou dus met een gerust gemoed kunnen stellen dat inmiddels zo'n beetje elke Nederlander wel een tabletcomputer in handen heeft, als we zuigelingen, blinden, mensen zonder vingertoppen en een sommige PVV-stemmers ('Bah! Grachtengordelgadget!') niet meetellen.

Hoe krijg je tabletmijders alsnog aan hun eerste schermcomputer en alle anderen aan een nieuwe?

Samsung kiest met zijn tablet voor sneller, beter, groter. De Galaxy Note Pro 12.2 (adviesprijs 749 euro) biedt het breedste scherm in de productlijn van de Zuid-Koreanen, met op een haar na 31 centimeter tussen de uiterste hoeken. De resolutie van het scherm is opgevoerd naar 2560 bij 1600 beeldpunten, goed voor 4 miljoen pixels. Zijn de meeste toptablets uitgerust met 2 gigabyte werkgeheugen (RAM in computertaal), de NotePro heeft een comfortabele 3 Gb in huis.

Het scherm is zo groot dat het een A4'tje kan afdekken. Dat leest prettig met documenten die op dat formaat de wereld in worden gestuurd, zoals tijdschriften, het belastingbiljet en - give or take een paar centimeter - deze Sir Edmund. Zo groot is het scherm dat je vier app-vensters naast elkaar zetten. Het praktisch nut daarvan is niet meteen evident, maar het is mooi dat het kan.

null Beeld Samsung
Beeld Samsung

De 'note' in Note Pro duidt op de aanwezigheid van een stylus, de S-Pen die Samsung al een poosje bij zijn duurdere portables levert. Het pennetje is handig voor het maken van snelle aantekeningen op een virtuele blocnote of op foto's en documenten.

Samsung zegt dat de Note Pro bedoeld is voor zakelijke gebruikers én veeleisende consumenten. Aan de extra software, bovenop de jongste versie van het Android-besturingssysteem (KitKat 4.4), valt af te zien dat de Zuid-Koreanen stiekem verwachten dat de tablet toch vooral het bedrijfsleven zal boeien.

Gewone stervelingen zullen weinig hebben aan toepassingen als Hancom (een Chinese Office-kloon met 70 procent van de functionaliteit van de Microsoft-kantoorbundel); WebEx (videovergaderingen); Remote Access PC (om je pc op afstand te bedienen); en e-Meeting, software waarbij tot 29 deelnemers aan een vergadering via hun tablet een soort gezamenlijke overheadprojector c.q. whiteboard bedienen. Ze hoeven daarvoor niet eens in dezelfde kamer te zitten, of aan dezelfde kant van de aardbol.

Om toch consumenten te lokken biedt Samsung tot eind april zes maanden Netflix (filmdienst) en NRC Handelsblad plus een geheugenkaart met 64 Gb opslagruimte - waarde 249 euro.

De Gigaset is behoorlijk plat voor een budgettablet. Beeld Gigaset
De Gigaset is behoorlijk plat voor een budgettablet.Beeld Gigaset

Wat als deze Mercedes-Benz-tablet voor de novicen toch buiten het budget valt?

Dan zou de tabletdebutant eens een blik kunnen werpen op de QV830, de eersteling van Gigaset, tot dusver alleen bekend als fabrikant van draadloze telefoons en babyfoons. Het enige wat deze kleinere tablet gemeen heeft met de NotePro is het ontbreken van een sleuf voor een SIM-kaart.

Voor de rest heeft het scherm een kleinere diagonaal (20 centimeter), een lagere resolutie (768 bij 1024 pixels), minder opslagruimte (8 Gb), minder werkgeheugen (1 Gb), een mindere camera (5 megapixel tegen 8 mp voor de Samsung) en een kale versie van Android 4.2.

Het is absoluut appels met een densuke vergelijken (een exlusieve Japanse meloensoort), maar geheel onzinnig is dit niet. De Gigaset is stukken goedkoper (richtprijs 170 euro). Je kunt vier QV830's kopen voor een enkele Note Pro en dan hou je nog geld over.

Gigaset spreekt zelf van 'een veelzijdige beginnerstablet'. De QV830 is voor zijn geld absoluut een prettige en vlotte tablet. Met zwaardere games of het afspelen van HD-videobeelden heeft de Gigaset geen moeite. De opslagruimte is aan de krappe kant, maar kan worden uitgebreid tot 32 Gb, met een geheugenkaart.

null Beeld Gigaset
Beeld Gigaset

De volumeknoppen zijn een beetje stug en aan de krappe kant, maar dat vormt geen onoverkomelijk bezwaar, net zomin als het gemis van een flitslicht voor het fotograferen in donkere situaties. Alle knoppen en ingangen weggewerkt zitten aan een kant (boven of rechts in de horizontale stand).

De Gigaset heeft met 340 gram een handzaam gewicht (en is er ook in een versie met een 10,3 inch scherm voor wie toch een wat breder beeld blieft).

Kortom: als we de Note Pro een Mercedes-Benz SL65 AMG noemen, dan kan de QV830 door gaan voor een Dacia Logan.

Grote jongens
Met een scherm met een diagonaal van 12,2 inch (bijna 31 centimeter) is de Samsung Galaxy NotePro een flinke, maar niet de grootste jongen. Op de markt voor Android-tablets zijn grotere toestellen te koop. Het zijn vooral de wat meer onbekende merken zoals Point of View, Odys en Yarvik die schermcomputers uitbrengen met een diagonaal van 13,3 inch (33,8 centimeter). Deze tablets bieden 8 tot 16 Gb opslagruimte en 1 Gb werkgeheugen, voor prijzen tussen de 200 en 260 euro, zo is te zien op Tweakers.net.

De Gigaset QV830 is een solide instaptablet. Beeld Gigaset
De Gigaset QV830 is een solide instaptablet.Beeld Gigaset
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden