De flexibele opiniemakerthomas hogeling

Samson & Gert kan echt niet meer

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waaraan op dat moment behoefte is.

Iemand bij De Telegraaf las vorige week een Amerikaanse pretparkrecensie en wist meteen: dit kan ik opkloppen tot de ophef van de dag. De bespreking van de gerenoveerde Sneeuwwitje-attractie in Disneyland Californië was weliswaar lovend, maar plaatste ook een kanttekening. In een van de scènes waar het karretje langsrijdt wordt Sneeuwwitje namelijk wakker gekust, terwijl ze in feite in coma ligt. Niet helemaal oké, want je moet vrouwen natuurlijk niet zonder toestemming kussen. Maar zolang kinderen het zien als sprookje en niet als levensles is er weinig aan de hand, concludeerden de recensenten.

‘Sneeuwwitje ongevraagd kussen kán niet meer: verkeerde les voor kinderen’, ronkte de krant van wakker Nederland; een link naar de recensie zelf ontbrak. Het werd een trending topic op Twitter, dus RTL Nieuws, Pownews, de Vlaamse VRT en De Standaard konden niet achterblijven. Doorgeslagen wokeness! Cancelcultuur! Mag dit nu óók al niet meer? Eerste Kamerlid Annabel Nanninga (Ja21) en Tweede Kamerlid Hatte van der Woude (VVD) voelden zich eveneens genoodzaakt de pretparkopinie scherp te veroordelen.

Eén alinea in één Amerikaanse recensie is genoeg om aan de andere kant van de oceaan de ophef van de dag te veroorzaken. Jaloersmakend.

Omdat ik ook graag ophef veroorzaak, heb ik besloten deze week een vergelijkbaar standpunt in te nemen. De formule is simpel: je neemt iets waar je als kind plezier aan beleefde en dat problematiseer je een beetje. Clickbait-redacteurs van andere media doen de rest. De volgende alinea mag iedereen zonder bronvermelding in zijn eigen stukje copypasten, doe ik niet moeilijk over, komt-ie:

Samson & Gert? Kan echt niet meer. Een pratende hond die nooit uitgelaten wordt geeft kinderen een onrealistisch beeld van wat het zorgen voor een huisdier betekent. Bovendien is de hysterische kapper Alberto een schadelijk stereotype.

Succes met de verontwaardiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden