Samen lachen om rare BN'ers

Smakelijk en vilein vertelt Groenendijk welke opgeblazen types hij tegenkwam achter de schermen in televisieland, nadat hij was doorgebroken.

Cabaretier Richard Groenendijk in Met de mantel der liefde. Beeld null
Cabaretier Richard Groenendijk in Met de mantel der liefde.

De paars-gele mantel waarin Richard Groenendijk het toneel betreedt, blijkt een 'Russisch-orthodoxe priesterjurk' te zijn. De cabaretier kocht het gewaad om zijn Bosnisch-Kroatische vriend Marko een plezier te doen, maar die reageerde met: 'Mijn familie is katholiek hoor.' Ach ja, dat voormalig Joegoslavië zat ook zo ingewikkeld in elkaar.

Het levensverhaal van geliefde Marko, die op zijn 13de de oorlog in Joegoslavië ontvluchtte en in een asielzoekerscentrum te Maassluis belandde, speelt een prominente rol in Met de mantel der liefde, de langverwachte opvolger van Alle dagen, waarmee Groenendijk in 2012 de Poelifinario won voor beste voorstelling van het seizoen.

De prijs betekende een kentering in zijn carrière, vertelt hij in de nieuwe show. Ineens trok Groenendijk ook ver buiten zijn thuisstad Rotterdam volle zalen en werd hij een veelgevraagde gast in tv-programma's. Smakelijk en vilein vertelt hij welke opgeblazen types hij tegenkwam achter de schermen in televisieland.

Door dit soort verhalen weet Groenendijk snel een verbond te smeden met zijn publiek: ik ben net als jullie, wil hij ermee zeggen, laten we samen lachen om al die rare BN'ers.

Volkse kanten

Groenendijk brengt zijn volkse kanten sowieso nadrukkelijk naar voren, want hij zet zich ook al fel af tegen de culturele elite, artsen en mensen die 'zeven jaar aan de universiteit' doorbrachten. Merkwaardig wel en zelfs een tikje populistisch.

Dat is het voornaamste bezwaar tegen deze voorstelling: naast de volop aanwezige geestige anekdotes wil Richard Groenendijk ook graag zijn visie op de maatschappij kwijt.

Nu is dat op zich een interessante ambitie, maar Groenendijk blijft steken in drammerige, voor de hand liggende statements. Over de opvang van asielzoekers gaat het, maar ook over een oude, streng-christelijke vrouw uit zijn geboortestreek Goeree-Overflakkee, die in de supermarkt een afkeurende opmerking maakte over Groenendijks homoseksualiteit.

In plaats van te volstaan met een valse grap over de vrouw, toont Groenendijk zich diep gekwetst en keert de vrouw nog diverse keren terug in de show, wat nogal overdreven overkomt; je kunt iemand ook te veel aandacht geven.

Zo drijft Richard Groenendijk soms te veel af van wat hij eerst en vooral is: een uitstekende comedian die nog mooie liedjes zingt ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden