Sam Bourne schrijft in de stijl van Ludlum en Forsyth, met een vleugje House of Cards

null Beeld
Beeld

Stel dat een thrillerschrijver een aantal jaren terug een Amerikaanse president had bedacht die op een nacht door het lint gaat, omdat de leider van Noord-Korea nare dingen over hem heeft gezegd. De president eist een nucleaire aanval op het land, en omdat hij toch bezig is, duidt hij ook meteen China als doelwit aan. En stel je dan voor dat zijn stafchef midden in de nacht in paniek uit bed wordt gebeld met de mededeling dat hij heel snel naar het Witte Huis moet komen. 'Ik denk niet dat we veel tijd hebben, mijnheer...'

Complot tegen de president

Thriller - (***)
Door: Sam Bourne
Vertaald door: Pieter Janssens

Luitingh Sijthoff, 19,99 euro

Ludlumesk

Het komt wel vaker voor dat thrillerschrijvers grootschalige, dramatische gebeurtenissen verzinnen waarvan je als lezer denkt: Leuk gedaan, maar wat een onzin allemaal. Wijlen Robert Ludlum, qua verkoopcijfers de Dan Brown van het laatste kwart van de vorige eeuw, was er een meester in. Zijn naam werd zelfs geleend voor een nieuw woord: Ludlumesk, dat staat voor wereldwijde complotten, waarbij een groot aantal lieden op de meest uiteenlopende locaties in de wereld uiterst geheime dingen doet, die niet zelden dreigen te eindigen in een of meerdere grotere explosies. Amusante lectuur voor op het strand waren (en zíjn) die 'Ludlums', boeken met pakkende titels als Het Osterman weekend, Het Rhinemann Spel en Het Bourne Bedrog, waarbij de werkelijkheid vaak ver te zoeken is.

Of niet? Het schrijversduo Larry Collins en Dominique Lapierre schreef in 1980 de onderhoudende thriller The Fifth Horseman, waarin een groepje Arabieren (met op de achtergrond de Libische leider al-Qadhafi) een grote aanslag in New York voorbereidt. Spannend boek, maar vol heerlijke flauwekul dachten we toen, jaren voordat de Amerikaanse stad getroffen werd op 9/11.

En nu schrijft Sam Bourne over een complot tegen een doorgedraaide en op zijn teentjes getrapte Amerikaanse president, die een atoomaanval op Noord-Korea en China wil uitvoeren ('Heeft de adjudant hem de codes gegeven?' 'Hij heeft geprobeerd het niet te doen, mijnheer').

Wat daarop volgt, vormt de basis van een onderhoudend verhaal in de stijl van bovengenoemde Ludlum en Frederick Forsyth, plus een vleugje House of Cards. Wat mag je doen om een president te stoppen die door het lint gaat en de halve wereld dreigt te vernietigen? Mag je hem dan omleggen? Het is een interessante vraag, die door Sam Bourne vakkundig wordt uitgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden