Salvador Dalí na dna-onderzoek herbegraven in Figueres

Het lichaam van de beroemde Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is weer teruggeplaatst in de tombe in zijn eigen theatermuseum in Figueres. In het diepste geheim hebben forensische experts in de nacht van donderdag op vrijdag de stoffelijke resten van Dalí herbegraven op de plek waar de 84-jarige surrealistische meester tot juli vorig jaar had gelegen sinds hij door hartfalen was overleden.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Salvador Dalí in de jaren '60. Beeld getty
Salvador Dalí in de jaren '60.Beeld getty

Een dikke 28 jaar na zijn dood werd Dalí's lichaam vorig jaar opgegraven voor een vaderschapstest. De 61-jarige María Pilar Abel Martinez claimde een dochter te zijn van de excentrieke kunstenaar. Volgens Abel Martinez, een waarzegster uit Girona, zou haar moeder als huishoudster voor Dalí hebben gewerkt en zouden de twee halverwege de jaren '50 een geheime affaire hebben gehad.

Artsen namen monsters van Dalí's haren, nagels en botten. Daaruit bleek echter dat er geen DNA-match was tussen de beroemde kunstenaar en Abel Martinez. De vrouw blijft erbij dat ze een dochter is van Dalí en is in beroep gegaan tegen de uitslag.

Volgens Abel Martinez zijn er fouten gemaakt bij de opgraving en het afnemen van de DNA-monsters van het gebalsemde lichaam van Dalí. Hierdoor heeft zij naar eigen zeggen ernstige twijfels over de uitslag van het onderzoek. Een rechter heeft haar klacht ontvankelijk verklaard, maar er nog geen oordeel over geveld.

De hele affaire leidde vorig jaar tot veel mediabelangstelling. Vooral het feit dat Dalí's beroemde en karakteristieke snor bij zijn opgraving intact was - langgerekt, de gekrulde snorrenpunten naar boven gericht, als de wijzers van een klok die 10.10 uur aanwijzen - leidden wereldwijd tot opgewonden gesprekken en commentaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden