Sallie Harmsen ís Polleke

Misschien is Guus Kuijer wat te 20ste-eeuws in thematiek, maar hoe knap speelt Sallie Harmsen zijn gekke, lieve romanmeisje Polleke. Met haar pubermotoriek tilt zij de levensvragen van Polleke lichtvoetig op.

Beeld Martijn Beekman

Sallie Harmsen speelt Polleke, nee Harmsen ís Polleke in de gelijknamige gezinsvoorstelling van het Nationale Toneel en NTJong. Wat komt deze actrice dicht in de buurt van dat gekke, lieve, dichtende en denkende romanmeisje uit de beroemde boekenserie van Guus Kuijer. Vanaf een 'foute' beginopmerking heeft Harmsen het publiek in de achterzak van haar groene kleren en te kleine regenjas. 'Rot jij maar op met je pokkencultuur!', schreeuwt ze uit onmacht en liefdesverdriet tegen hartsvriend Mimoen, die van zijn moeder met een meisje uit Marokko moet trouwen.

Die hartenkreet zet gebeurtenissen in beweging die soms worden uitgespeeld, maar meestal worden verteld. Polleke pendelt tussen stad (moeder met nieuwe man, Mimoen) en platteland (oma, opa, koeien, graspollekes). Personages steken het toneel over met een korte dialoog en lopen verder. Dit is háár verhaal waarin zij figureren. Ze kruisen elkaar voor een achterdoek bedrukt met flatgevel (en echt balkon) of voor een grasgroene dijk (met verstopte slaapkamer): fraaie oplossingen van decorontwerper Thomas Rupert.

Met haar pubermotoriek tilt Harmsen de levensvragen van Polleke lichtvoetig op. Toneelschrijfster Jorieke Abbing schreef met (iets te) veel respect voor Kuijer een beschouwende toneeltekst. Soms krijgen de 20ste-eeuwse Kuijer-thema's te veel nadruk: de omgang met verschillen in religie, cultuur, verslavingsgedrag en levensdoel. En er mag ook brutaler worden gespeeld. Dat kunnen deze acteurs, zoals Mirjam Stolwijk als grappige moeder en Pieter van der Sman als brave Woute. En Sally Harmsen als Polleke. Nee, Harmsen ís Polleke.

Polleke
Jeugdtheater
Door Het Nationale Toneel en NTJong. Naar het boek van Guus Kuijer. Regie Noël Fischer.
Koninklijke Schouwburg, Den Haag, 8/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.