RecensieTheater

Sadettin Kirmiziyüz laat met een overdonderende voorstelling zien dat hij nog lang niet is uitgesproken over afkomst. ★★★★★

Vincent Kouters
Sadettin Kirmiziyüz Beeld Sanne Peper
Sadettin KirmiziyüzBeeld Sanne Peper

Sadettin Kirmiziyüz dacht dat hij er klaar mee was, maar hij is er nog lang niet klaar mee. In zijn nieuwste voorstelling Citizen K. moet de theatermaker het wederom hebben over zijn identiteit, over opgroeien met een Turkse achternaam in Zutphen, over het racisme en de eenzaamheid. Na een reeks voorstellingen over zijn Turks-Nederlandse familie en de gelauwerde solo De Radicalisering van Sadettin K. (2015) – wat ‘een aller-, aller-, allerlaatste voorstelling over afkomst, identiteit en migratie’ heette te zijn – staat hij toch weer op het podium met een autobiografische voorstelling over afkomst. Want het houdt nooit op. ‘Hoeveel bier ik ook naar binnen giet, hoe vaak ik ook met mes en vork en links zal eten, hoe netjes ik ook zal praten, dit is wat ik altijd zal zijn. Een Turkse moslim, kind van migranten, een excuusallochtoon, een subsidieturk, een theatermaker met niet-westerse achtergrond …’

Vanuit die boosheid en angst stelde Kirmiziyüz een lijst samen van 254 items, leuke en pijnlijke herinneringen waarin hij werd geconfronteerd met zijn identiteit. Dat begint simpelweg bij: ‘1. Mijn vader en moeder komen samen met de familie van mijn vader naar Nederland.’ En het eindigt bij een veelzeggend gesprekje tussen Kirmiziyüz en zijn jonge zoontje in hun nieuwe koophuis.

Kirmiziyüz spreekt de lijst met nummers en al uit, en wordt daarbij begeleid door acteur en muzikant Kaspar Schellingerhout die met synthesizers, drumstel, gitaar en een loopstation een stel intense nummers speelt. Het resultaat is overdonderend. De muziek en de ultrakorte vignetten waaruit de tekst bestaat dompelen je onder in een traag opgebouwde angstkreet, alsof je zit te kijken naar het vervormde gezicht van Edvard Munchs schilderij De schreeuw, dat langzaam tot leven komt. Nee, het houdt nooit op.

Citizen K. van Sadettin Kirmiziyüz, door Trouble Man en Het Nationale Theater. 6/4, Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee t/m 1/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden