Ruzie in Utrechts Dichtersgilde over subsidiegeld

De voormalige Gildemeester van Utrecht Chrétien Breukers is geroyeerd als lid van het Utrechts Dichtersgilde. De ontstemming van de dichters draait om de financiële handel en wandel van Breukers, die benevens dichter ook uitgever van de literaire blog De Contrabas is.

Na herhaald aandringen van het Gildebestuur kon hij niet volledig verklaren waaraan de gemeentelijke subsidie was besteed voor activiteiten van het Dichtersgilde. Wat de Gilde-activiteiten betreft gaat het om twee rekeningen en een bedrag van 1.284 euro dat Breukers moet terugbetalen.


Een royement van een Gildelid is een ferme stap voor de vriendenclub die het Dichtersgilde altijd is geweest. Het Gilde werd in 2009 opgericht door Ingmar Heytze, de eerste stadsdichter van Utrecht. De gemeenteraad van Utrecht legde twee jaar later de taak van het stadsdichten officieel in handen van het Gilde, dat nu nog twaalf leden telt. De Gildemeester wordt telkens voor een periode van twee jaar gekozen. De huidige Gildemeester is Alexis de Roode.

Poëziekalender

Breukers was de derde Gildemeester. Vriend en vijand noemen hem een van de grootste kenners van poëzie in Nederland. Hij bracht een Poëziekalender uit die geldt als de opvolger van de 'Dikke Komrij'. Hij maakte drie bloemlezingen en zijn romandebuut werd met veel lof ontvangen. Utrecht hielp hij in 2013 aan een gratis poëziebundel. Dit jaar voerde hij met zijn uitgeverij De Contrabas een succesvolle poster- en kaartenactie.

Vooral de laatste actie heeft hem de das om gedaan. Een volledige en correcte afrekening van de subsidiegelden bleef lang uit. Hij gaf onvolledige en onjuiste informatie over de uitgaven en declareerde een aanzienlijk hoger bedrag dan de drukkosten bedroegen. De correcte afrekening kwam na lang aandringen.

Los van het Utrechts Gilde zijn ook de door Breukers uitgegeven dichters in het geweer gekomen. De Groningse dichter Bart FM Droog, ooit naaste medewerker van Breukers, heeft een inventarisatie gemaakt. Breukers blijkt slordig om te gaan met auteurs en drukkers. De promotie en presentatie zijn onder de maat. De auteurs betalen de productiekosten vaak zelf. Er is geen informatie over verkoopcijfers, afspraken worden niet nagekomen. Droog: 'Hij heeft dichters in de knop gebroken. Het is voorgekomen dat uitgever noch dichtbundel present waren op een presentatie.'

Gevolgen

Breukers zegt het bijzonder teleurstellend te vinden dat 'een serie onfortuinlijke en persoonlijke omstandigheden en de gevolgen daarvan plotseling meer gewicht in de schaal leggen' dan zijn verdiensten voor het Gilde. De Gedichtendagactie 2014 is door iedereen een succes genoemd. Hij laat tevens weten dat de verrekening met het Gildebestuur is geregeld en dat de eindverantwoordelijkheid nu bij de gemeente Utrecht ligt.

De klachten van door hem uitgegeven dichters werpt hij verre van zich. 'Ik kan een lange lijst dichters aanvoeren die wel tevreden zijn. Een bijdrage in de kosten van een uitgave is tegenwoordig geen uitzondering, talloze uitgeefmodellen zijn hierop gebaseerd en zeker voor de poëzie is het volkomen gerechtvaardigd.

'Ik wil dichters in wie ik geloof graag op de kaart zetten, maar ik ben dat natuurlijk niet verplicht. Het verwijt dat ik niet aanwezig was bij presentaties laat zien hoe men een claim op je meent te kunnen leggen zodra je iemand een kans geeft. Als ik niet kon, zorgde ik voor vervanging. Ik dien altijd de poëzie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden