Russische staatsmedia boos over 'stereotyperende' clip Robbie Williams

In Rusland gaan ze stemmen om Robbie Williams toegang tot het land te ontzeggen. Reden is Williams nieuwe single 'Party like a Russian'.

De nieuwe clip van Robbie Williams.

De Britse zanger doet aan stereotypering van de Russische bevolking, vinden media in Rusland. Sommige roepen op tot een verbod van de clip.

Daarin speelt Williams een Russische oligarch. Om hem heen draaien ballerina's met bladgoud op hun tongen. Het plafond van het landgoed is van goud en om de sfeer nog wat Russischer te maken, klinken de violen uit Prokofjevs 'Dans van de Ridders'.

De eerste zin van Williams: It takes a certain kinda man with a certain reputation / To alleviate the cash from a whole entire nation. (Het vergt een zekere man met een zekere reputatie / Om het geld te lichten van een volledig hele natie.)

Halverwege: I put a bank inside a car inside a plane inside a boat / It takes half the Western world just to keep my ship afloat. (Ik stop een bank in een auto in een vliegtuig in een boot / Het vergt de halve westerse wereld om mijn schip boven te houden - in het Engels bekt het lekkerder.)

Niet iedereen kan het hebben dat Williams een loopje neemt met de feestjes van de Russische elite. 'De vraag is of we deze provocatieve video moeten verbieden in ons land', schrijft Moskovski Komsomolets. 'En of we Robbie de toegang naar ons moeten ontzeggen.'

Staatszender Rossija 24 sloeg op primetime terug met een item over de zanger. 'Hij probeert zijn vervlogen reputatie alleen maar te herstellen', foetert producent Jevgeni Friedland.

Tekst gaat verder onder de video.

Williams maakte op Twitter meteen duidelijk dat het nummer niet over president Poetin gaat. Hij wil vooral laten zien hoe goed Russen kunnen feesten. 'Ik kan verzekeren dat [Britten] niks zijn vergeleken met Russen als het op feesten aankomt', zegt hij tegen The Sun.

Ophef verwachtte hij zelf ook wel. In de Britse krant zegt Williams dat hij de tekst aangepast heeft om Russen niet tegen de borst te stoten. 'Ik weet niet wat voor gevoel voor humor ze hebben', citeert de krant hem.

In Rusland is er buiten de staatskanalen ook lof voor Williams. 'Ik snap niet wat Williams verkeerd gedaan heeft', zegt zanger Joeri Loza tegen Komsomolskaja Pravda. 'Ik ken oligarchen die hele koren en groepen artiesten laten overbrengen in hun privéjets.'

Loza: 'We maken zelf ook grappen over onze oligarchen.' De laatste grap in Rusland gaat over corruptiebestrijder Dmitri Zachartsjenko, die gearresteerd is omdat er 120 miljoen euro cash aangetroffen is in een van zijn appartementen. Loza: 'De grap is nu dat er ook nog eens 3 miljoen gevonden is onder de matras van zijn cel.'

Het is algemeen bekend in Rusland dat de elite extravagante feesten geeft. Oligarch Telman Ismajlov is er een beroemd voorbeeld van. De zakenman betaalt miljoenen om sterren als Shakira en Mariah Carey op zijn feestjes te laten zingen en dansen. Jennifer Lopez kreeg 1,4 miljoen dollar om tien minuten voor Ismajlov te zingen.

Russen ergeren zich regelmatig aan de levensstijl van de elite. Woedend waren mensen deze zomer over afgestudeerden van de FSB-academie. In een filmpje was te zien hoe de de toekomstige geheime agenten in 28 Mercedes Gelandewagens (instapprijs: 176 duizend euro) door Moskou paradeerden.

Ook voetballers krijgen er van langs. Een miljoen Russen ondertekenden een petitie om het nationale voetbalelftal te ontbinden na 'wangedrag' van twee spelers. Vlak na de kansloze uitschakeling van het team doken de spelers op tussen honderden champagneflessen in een club in Monaco.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden