Russische kerk ook in geweer tegen Last Temptation of Christ

Bijna tien jaar na de première is de omstreden film The Last Temptation of Christ van Martin Scorsese opnieuw het middelpunt van een rel, ditmaal in Rusland....

BERT LANTING

Van onze correspondent

MOSKOU

Volgelingen van de Russisch-orthodoxe kerk hebben gedreigd de straat op te gaan als het commerciële televisiestation NTV doorgaat met de plannen de film, die door veel christenen als godslasterlijk wordt beschouwd, uit te zenden.

NTV wilde Scorsese's film, die gebaseerd is op de roman van de Griekse schrijver Kazantzakis, eerder dit jaar al uitzenden. Maar de uitzending ging op het laatste moment niet door na protesten van het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Aleksi II.

Afgelopen week besloot de NTV-leiding Scorseses film echter opnieuw op het programma te zetten, nadat een jury in het tv-programma Soed idjot ('De rechtszaak') het groene licht voor de uitzending had gegeven.

De vertoning van de film, die Jezus afschildert als een mens van vlees en bloed, leidde destijds ook tot protesten in Nederland. In sommige landen werd de film op aandringen van de rooms-katholieke kerk zelfs verboden. De kerk stoorde zich vooral aan een overigens zeer ingehouden scène waarin Jezus droomt dat hij de liefde bedrijft met Maria Magdalena.

De nationalistische Unie van Orthodoxe Burgers heeft de regering en het parlement gevraagd een stokje te steken voor de vertoning, die voor aanstaande zaterdag gepland staat.

De Unie heeft laten doorschemeren dat het NTV voor de rechter zal slepen wegens het krenken van de religieuze gevoelens van gelovige burgers. Ook moslimleiders hebben protest aangetekend tegen de film.

In liberale kringen wordt geklaagd dat de campagne van de Russisch-orthodoxe kerk tegen de uitzending neerkomt op een poging de voormalige Sovjetcensuur te vervangen door een nieuwe kerkelijke censuur.

De discussie nam een onsmakelijke wending genomen toen radicale nationalisten begonnen te zeggen dat het om een bewuste belediging van de christelijke Russen door de joden gaat. Daarbij doelen zij op de bankier Goesinski, de voornaamste aandeelhouder in NTV, die van joodse afkomst is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden