Russische auteur Vasili Aksjonov overleden

De dissidente Russische schrijver Vasili Aksjonov is maandag op 76-jarige leeftijd in Moskou overleden. Dat heeft zijn weduwe bekendgemaakt.

Aksjonov, die meer dan twintig romans schreef, was vooral in de jaren zestig en zeventig een idool voor Russische lezers. Hij debuteerde in 1959 met 'De Collega's' en werd al snel een van de informele leiders van de zogenoemde Sjestdesjatniki, de 'zestigers', die zich verzetten tegen de culturele en ideologische restricties, opgelegd door het communistische bewind.

Aksjonov werd op 20 augustus 1932 geboren in Kazan. Zijn moeder, Jevgenia Ginzburg, was een vooraanstaand journaliste en zijn vader zat in het plaatselijke partijbestuur. Eind jaren dertig werden Aksjonovs ouders in het kader van Stalins politieke zuiveringen opgepakt. Aksjonovs moeder werd voor achttien jaar naar de barre, verafgelegen regio Magadan verbannen, waar enkele van de vreselijkste goelagkampen stonden. Ook Aksjonovs vader werd voor lange tijd naar een werkkamp gezonden. Na enige tijd in een weeshuis te hebben doorgebracht voegde Aksjonov zich op 16-jarige leeftijd bij zijn moeder, waar hij opgroeide in een atmosfeer van vrije discussie met leden van de naar Magadan verbannen intelligentsia. Jevgenia Ginzburg schreef in 1967 haar memoires, die de Sovjetunie werden uitgesmokkeld en onder de Engelse titel 'Journey into the Whirlwind' zeer gretig aftrek vonden in het Westen.

In 1956 studeerde Aksjonov in Moskou af in de medicijnen. Na een paar jaar als arts te hebben gewerkt wijdde hij zich vanaf 1960 full time aan het schrijverschap.

Zijn bekendste werk is waarschijnlijk 'Generaties van de winter', een familiekroniek uit 1994 die de gehele zeventig jaar van het Russische Sovjetbewind beslaat. De roman werd geschreven in de Verenigde Staten, waar Aksjonov in 1980 gedwongen naartoe was geëmigreerd, nadat hem zijn sovjetburgerschap was afgenomen. Eind jaren zeventig was hij bij de autoriteiten uit de gratie gevallen en in 1979 was hij uit de officiële vakbond van sovjetschrijvers gezet. Aksjonov was met zijn emigratie in 1980 een van de allerlaatste sovjetbannelingen.

In de VS werkte Aksjonov als docent Russisch en Russische literatuur aan de George Mason-universiteit in Virginia. Ook werkte hij als journalist voor Radio Liberty.

In 1990, in de periode van glasnost en perestrojka, kreeg Aksjonov zijn Russische staatsburgerschap terug. Vanaf dat moment bracht de schrijver regelmatig bezoeken aan zijn vaderland en zijn werk werd met veel succes uitgegeven in Rusland. In 2004 werd een populaire televisieserie uitgezonden, gebaseerd op 'Generaties van de winter'.

Aksjonov laat zijn vrouw en een zoon achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden