Russen klagen Madonna aan voor miljoenen

Negen Russische activisten hebben een miljoenenclaim tegen Madonna ingediend. De negen zeggen beledigd te zijn toen Madonna zich onlangs tijdens een concert in Sint-Petersburg uitsprak voor homorechten.

Madonna. Beeld getty
Madonna.Beeld getty

Antipathie tegen homoseksuelen is wijdverspreid in Rusland. De autoriteiten in Sint-Petersburg namen in februari een wet aan die het promoten van homoseksualiteit onder jongeren strafbaar stelt. Volgens een van de mensen achter de wet waren sommige bezoekers van Madonna's concert slechts twaalf jaar oud.

Een advocaat die de negen activisten vertegenwoordigt zei dat de claim is ingediend tegen Madonna, de organisatoren van het concert, en het gebouw waar het concert plaatshad. De negen eisen omgerekend ruim 9,5 miljoen euro.

De advocaat ontkende dat zijn cliënten er Middeleeuwse waarden op nahouden. Ze gebruiken juist beschaafde, moderne methodes om hun rechten te verdedigen, aldus Aleksandr Potsjoejev. 'Niemand gooit iemand op een brandstapel of voert een inquisitie uit. In de moderne samenleving moet tolerantie en respect bestaan voor andere normen en waarden.'

null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden