Rusland begint eigen factcheckdienst voor Engelstalige artikelen

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is een eigen factcheckdienst begonnen. Woensdag nagelde het ministerie de eerste vier artikelen uit Engelstalige media al aan de schandpaal als 'fake news'.

Tom Vennink
Een voorbeeld van de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld
Een voorbeeld van de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld

De site dient als bescherming tegen 'de informatieoorlog tegen Rusland', stelt Maria Zacharova, woordvoerder van het ministerie. 'Het is belangrijk dat we liegende media en journalisten bij naam gaan noemen. Ze leveren geen bewijs voor hun aantijgingen.'

De factcheckers van het Russische ministerie plaatsen een virtuele stempel met de tekst 'fake news' op artikelen. Ze onderbouwen hun oordeel niet. Het zijn de genoemde journalisten die moeten bewijzen dat hun artikel klopt. 'Ze kunnen proberen om bewijzen aan te leveren', aldus Zacharova.

'Fake news'

De website is beschikbaar in Russisch en Engels. Alleen Engelstalige publicaties komen in aanmerking voor het label 'fake news'. Waarheidscontrole voor de eigen (staats)media laat het ministerie achterwege.

De eerste vier geïdentificeerde 'leugenaars' zijn: The New York Times, The Telegraph, NBC News en Bloomberg.

Zij verspreidden volgens het Russische ministerie nepnieuws over de mogelijke uitlevering van klokkenluider Edward Snowden door Rusland aan de Verenigde Staten (NBC), een geplande moordaanslag van Russische veiligheidsdiensten op de premier van Montenegro (Telegraph), Russische cyberaanvallen op het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Macron (Bloomberg) en over de stationering van een kruisraket door Rusland (New York Times).

Zachorova kondigde aan dat de Russische factcheckers binnenkort meer artikelen zullen 'doorprikken'. 'We verwachten geen gebrek aan materiaal voor deze sectie.'

Een nieuwsbericht van NBC over Snowden wordt bestempeld als nepnieuws. Beeld
Een nieuwsbericht van NBC over Snowden wordt bestempeld als nepnieuws.Beeld

Minder politiek

De Russische regering voelt zich al langer bedreigd door buitenlandse media en non-gouvernementele organisaties. Met de wereldwijde tv-zender RT (voorheen Russia Today) probeert het Kremlin de Russische kijk op de werkelijkheid te verspreiden.

Eind vorig jaar kondigden ambtenaren de stichting aan van een eigen mensenrechtenorganisatie aan die 'minder politiek' moet worden dan ngo's als Amnesty International en Human Rights Watch. Die laatste organisatie had vlak daarvoor geconcludeerd dat het Kremlin op steeds 'sinistere wijze' ngo's, media en internet onderdrukt en critici steeds vaker mishandelt en vervolgt.

Lees meer over nepnieuws

Wie desinformatie herkent, is ertegen bestand
Ook Nederland moet waakzaam zijn en zich wapenen tegen desinformatie en cyberaanvallen.

Hoe Facebook nepnieuws wil bestrijden met factcheckers
In de Verenigde Staten en Duitsland werkt Facebook samen met factcheckers in de bestrijding van nepnieuws. Waarom gebeurt er in Nederland nog niets?

Dit was het jaar van post-truth: hoe heeft het zo ver kunnen komen?
2016 was het jaar van de post-truth: feiten waren van ondergeschikt belang aan meningen, emoties en regelrechte bullshit. Hoe hebben we grip verloren op wat waar is? (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden