Review

Rundfunks theaterdebuut zit tot de nok toe vol met sterke vondsten

Dit Rundfunk-debuut is een pijlsnelle verzameling grove, hilarische scènes en barst bijna uit elkaar van de sterke vondsten. Zéér intieme (poepbroek!) en pikante taferelen zagen we niet eerder op een cabaretpodium.

Joris Henquet
Wachstumsschmerzen van Rundfunk met Tom van Kalmthout (links) en Yannick van de Velde. Beeld Bob Bronshoff
Wachstumsschmerzen van Rundfunk met Tom van Kalmthout (links) en Yannick van de Velde.Beeld Bob Bronshoff

De wreedheid ligt altijd op de loer in de wereld van Rundfunk. Als een lief jongetje 's nachts vanuit zijn slaapkamer 'Papa, ben jij dat? roept, kun je wachten op het moment dat papa hem de stuipen op het lijf jaagt met de imitatie van een gruwelijk monster of een kille mededeling als 'Papa en mama gaan scheiden.'Als de nog maar 7-jarige rapper Rens in zijn speelgoedmicrofoon stoer roept dat het zo ontzettend lekker met hem gaat, dan sijpelen er al snel alarmerende berichten door over zijn oppas, een oude man met wie hij altijd samen in bad moet.

Onschuldige situatie + schokkende wending = bulderlach. Dat lijkt in het kort de formule waar veel van de sketches van Rundfunk, het cabaretduo van Tom van Kalmthout (26) en Yannick van de Velde (28), op drijven. Hun sprankelende debuutvoorstelling Wachstumsschmerzen ('groeipijn') is een pijlsnelle verzameling grove, hilarische scènes en barst bijna uit elkaar van de sterke vondsten. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan deze show, met een strakke montage van regisseur Peter van de Witte en mooie licht- en geluidseffecten. Gekleed in fel gekleurde blouses en strakke zwarte maillots weten Van Kalmthout en Van de Velde het aloude genre van de sketchvoorstelling hier een frisse, eigentijdse draai te geven.

Wachstumsschmerzen (****), cabaret.
Door Rundfunk. Spel: Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde. Regie: Peter van de Witte.
13/12, Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 30/3. Reprise in seizoen 2018/2019.

Grap staat voorop

Het functionele decor met wel tien deuren houdt het midden tussen een hotelgang en een ruimteschip. Hier schieten de veelzijdig acterende Van Kalmthout en Van de Velde in talloze personages: man, vrouw, homo, hetero of volledig genderneutraal, zoals in de scène waarin een jonge vader trots zijn zoon laat zien aan een betweterige, genderfluïde voorbijganger. Je zou er een commentaar op een maatschappelijke discussie in kunnen zien, maar eigenlijk is Rundfunk daar het duo niet naar.

De grap staat altijd voorop bij Van Kalmthout en Van de Velde, die al sinds hun opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst-academie beste vrienden zijn en daardoor in hun samenspel ver kunnnen gaan. Héél ver. Zij mogen dan in de traditie staan van het sketchcabaret van onder anderen De Vliegende Panters, Alex Klaasen & Martine Sandifort en Droog Brood (het duo van regisseur Van de Witte), in Wachstumsschmerzen komen zéér intieme en pikante taferelen voorbij, die we nog niet eerder op een cabaretpodium zagen.

Toms poepbroek

Toms poepbroek die midden op het toneel door Yannick wordt verschoond, is hiervan het duidelijkste voorbeeld. Het getuigt van lef en geeft Rundfunk zijn eigenheid. Het is geen toeval dat de zweverige dialoog over emoties tussen twee vriendinnen juist een mindere scène uit de show is: knap gespeeld, maar de invalshoek is niet zo origineel meer. De Vliegende Panters deden soortgelijke sketches.

Dit is maar een kleine kanttekening bij een lange stroom van hoogst verrassende situaties, die mooi bij elkaar worden gehouden door het opgroeithema. In de botsing tussen kindertijd en volwassen wereld blijkt steeds weer een goede grap verscholen te liggen, zoals de bestuursvoorzitters die bij een onderhandeling vervallen in een spelletje 'slot op de pot' of een dronken meester die zich misdraagt op de kinderboerderij.

Maar ook de scènes die afwijken van het thema mogen er zijn, zoals de geweldige dialoog in het Arabisch over een haperende koffieautomaat.

Onder al deze lachsalvo's is heel fraai een constant sluimerend ongemak verwerkt, van twee jongens die de harde volwassen realiteit in zijn geslingerd. Ook al worden ze geacht zich te gedragen als stoere mannen, stiekem zouden Tom en Yannick vanuit hun kinderbedje best wel weer eens om papa willen roepen.

Theater, TV en nu ook film?

Rundfunk verloor de finale van Cameretten, maar brak door via tv.

De doorbraak van het duo Rundfunk kwam niet op het cabaretfestival Cameretten, waar ze in 2013 in de finale verloren van Rotterdammer Patrick Laureij, maar via de televisie. Na een succesvolle reeks in de NPO-experimenteerweek 3Lab van 2015 werd in 2016 een volledig seizoen gemaakt van de absurdistische sketchserie die zich afspeelt op een middelbare school. Vooral de scène met Pierre Bokma als leraar Duits die zijn klas 'onvollldoendes' uitdeelt, werd een grote YouTube-hit.

In een interview met NRC Handelsblad vertelden Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde eerder deze maand dat ze momenteel in de 'oriënterende fase' van een Rundfunk-film zitten. De film zal zich afspelen 'op een camping'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden