Rundfunk, Nocturama en mode van Margiela
Wat kwam er voor moois bij in het cultuuraanbod? De keuze van de Volkskrant-specialisten.
1. Theater: Rundfunk: Wachstumsschmerzen
De Parade Utrecht t/m 6/8. A'dam: 11 t/m 27/8.
De twee mannen van Rundfunk, Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, presenteren op De Parade een preview van hun avondvullende theaterprogramma Wachstumsschmerzen (Groeipijn). Sketches, grappen en grollen over enge ziekten, foute oppasopa's, een nieuwe versie van de vogeltjesdans en een absurde ontmoeting tussen twee bestuursvoorzitters. Hard, snel en onweerstaanbaar.
2. Film: Nocturama
Regie Bertrand Bonello.
Ze hebben een plan, dat zie je zo aan deze jongeren. Pas na een minuut of twintig wordt duidelijk dat ze minutieus gecoördineerde aanslagen in Parijs zullen plegen. Sommige critici meenden dat Bonello het terrorisme romantiseert. Begrijpelijk, omdat Nocturama visueel zo prachtig is. Maar precies dat onderstreept de leegte van de revolte van de jongeren.
3. Film: La mort de Louis XIV
Regie Alberto Serra.
Er gaat een hypnotiserende kracht uit van deze film, al is het maar omdat de inmiddels 73-jarige Jean-Pierre Léaud tastbaar én gracieus verval aan de hoofdrol verleent. Verwarrend en ontroerend is het, de acteerlegende hier als de reutelende wegterende zonnekoning te zien.
4. Mode: Margiela
ModeMuseum Antwerpen, t/m 27/8. Catalogus euro 45.
Alleen al het feit dat Martin Margiela heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de expositie, maakt haar de moeite waard. Margiela is de ontwerper der ontwerpers: hij wordt bestudeerd in menig modeopleiding, zijn denken inspireert topontwerpers. Nu is hij terug als curator der curatoren.
5. Beeldende kunst: Gabriel Lester - The Return of Lester's Loops
Groninger Museum, t/m 29/10.
Met Aeon (dat zowel 'leven' als 'oneindigheid' betekent) tilt Lester zijn oeuvre naar een hoger niveau. Hij houdt nog steeds van spektakel en effect, maar toont zich hier mooi bedachtzaam.