Rundfunk, Nocturama en mode van Margiela

Wat kwam er voor moois bij in het cultuuraanbod? De keuze van de Volkskrant-specialisten.

Floortje SmitKevin TomaHein JanssenSacha Bronwasser en Bregje Lampe
Rundfunk. Beeld Mark Engelen
Rundfunk.Beeld Mark Engelen

1. Theater: Rundfunk: Wachstumsschmerzen

De Parade Utrecht t/m 6/8. A'dam: 11 t/m 27/8.

De twee mannen van Rundfunk, Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, presenteren op De Parade een preview van hun avondvullende theaterprogramma Wachstumsschmerzen (Groeipijn). Sketches, grappen en grollen over enge ziekten, foute oppasopa's, een nieuwe versie van de vogeltjesdans en een absurde ontmoeting tussen twee bestuursvoorzitters. Hard, snel en onweerstaanbaar.

Theater

Wachstumsschmerzen

2. Film: Nocturama

Regie Bertrand Bonello.

Ze hebben een plan, dat zie je zo aan deze jongeren. Pas na een minuut of twintig wordt duidelijk dat ze minutieus gecoördineerde aanslagen in Parijs zullen plegen. Sommige critici meenden dat Bonello het terrorisme romantiseert. Begrijpelijk, omdat Nocturama visueel zo prachtig is. Maar precies dat onderstreept de leegte van de revolte van de jongeren.

Film

Nocturama

3. Film: La mort de Louis XIV

Regie Alberto Serra.

Er gaat een hypnotiserende kracht uit van deze film, al is het maar omdat de inmiddels 73-jarige Jean-Pierre Léaud tastbaar én gracieus verval aan de hoofdrol verleent. Verwarrend en ontroerend is het, de acteerlegende hier als de reutelende wegterende zonnekoning te zien.

Film

La mort de Louis XIV

4. Mode: Margiela

ModeMuseum Antwerpen, t/m 27/8. Catalogus euro 45.

Alleen al het feit dat Martin Margiela heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de expositie, maakt haar de moeite waard. Margiela is de ontwerper der ontwerpers: hij wordt bestudeerd in menig modeopleiding, zijn denken inspireert topontwerpers. Nu is hij terug als curator der curatoren.

Mode

Margiela

Kraagloze jas en pantalon in wol en zijde, coltrui in wol en zijde en sjaal 'Losange' in zijdecrêpe, Le Monde d'Hermès. Beeld Ralph Mecke
Kraagloze jas en pantalon in wol en zijde, coltrui in wol en zijde en sjaal 'Losange' in zijdecrêpe, Le Monde d'Hermès.Beeld Ralph Mecke

5. Beeldende kunst: Gabriel Lester - The Return of Lester's Loops

Groninger Museum, t/m 29/10.

Met Aeon (dat zowel 'leven' als 'oneindigheid' betekent) tilt Lester zijn oeuvre naar een hoger niveau. Hij houdt nog steeds van spektakel en effect, maar toont zich hier mooi bedachtzaam.

Beeldende kunst

Gabriel Lester

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden