FilmrecensieRundfunk: Jachterwachter

Rundfunk: Jachterwachter is als een YouTubecompilatie met beperkte houdbaarheid ★★☆☆☆

Tom van Kalmthout (links) en Yannick van de Velde.  Beeld
Tom van Kalmthout (links) en Yannick van de Velde.Beeld

Camping Harmonie In Vele Opzichten, is de perfect zijige naam van de zanderige vlakte waarop Rundfunk: Jachterwachter zich afspeelt. Kortweg: Camping HIVO, een onooglijke vakantieoord voor een nieuwe generatie Nederlandse filmaso’s. Dan ramt het aan lager wal geraakte ex-kindsterretje Ronnie Bosboom Junior (Tom van Kalmthout) met zijn brommer het naambord, tuimelt de ‘O’ naar beneden en heet de camping plotseling: HIV.

Het vuilbekkende 7-jarige kind dat af en toe opdraaft om de overwerkte campingopzichter (Yannick van de Velde) te sarren, zegt het in een latere scène zo: ‘Als je de H en de I verandert voor Kut, en de V en de O verandert voor Mongool, staat er dus Camping Kutmongool.’ Gummbah is er niks bij.

Rundfunk begon in 2015 met een handvol middelbareschoolsketches van Van de Velde en Van Kalmthout bij NPO-proeftuin 3 Lab, waar het tweetal met soortgelijke plompverloren politiek incorrecte humor uitgroeide tot hit. De scènes met Pierre Bokma als leraar Duits, die Joodse onderduikers in een kast verstopt en met sadistisch plezier de hele klas een ‘onvolllldoende’ geeft, vergaarden cultstatus.

Er volgden een langer tweede seizoen en theatervoorstellingen Wachstumsschmerzen en Todesangstschrei, waarvan de eerste in 2018 werd bekroond met de Neerlands Hoop, de prijs voor cabaretiers met veelbelovend toekomstperspectief.

null Beeld
Beeld

De speelfilmuitvoering van het Rundfunkuniversum is zonder meer ambitieus. Rundfunk: Jachterwachter óógt met zijn precieze Wes Anderson-achtige stilering en gelige kleurfilter in ieder geval als een echte film. Ook is er een poging tot een overkoepelende verhaallijn: over Ronnie Bosboom dus, vroeger een jochie met een gouden keeltje dat door zijn vader (Bokma, wederom) het podium op werd geslagen, tegenwoordig een geknakte twintiger die zichzelf na jaren in een kliniek op de camping bij elkaar probeert te rapen.

Het blijkt vooral een kapstok voor een niet-aflatende stroom quasi-provocerende sketches over kuilgravende Duitsers, dementerende bejaarden, verkrachting en poep. Soms treffen ze doel, verrassen ze door hun onpeilbare absurdisme of onbeschaamde smakeloosheid, zijn ze visueel interessant uitgewerkt of aanstekelijk plezierig gespeeld. Vaker verzuipen ze in een poging van de makers om onophoudelijk grappig te willen zijn.

Dit is een film als een YouTubecompilatie, vol grapjes die zelfs binnen dit korte tijdsbestek uiteindelijk frontaal op hun houdbaarheidsdatum stuiten. Daarmee gaat in dit geval een zichtbare hoeveelheid komisch en filmisch talent verloren.

Rundfunk: Jachterwachter

★★☆☆☆

Komedie

Regie Rob Lücker

Met Yannick van de Velde, Tom van Kalmthout, Pierre Bokma, Bram van der Vlugt

89 min., in 120 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden