ProfielRuben Annink

Ruben Annink, de gevoeligste jongen van Nederland

De nieuwe plaat van de singer-songwriter zal waarschijnlijk een stuk zonniger zijn.

Ruben Annink, bekend van het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland. Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Vorig jaar zong zangeres Floor Jansen in het tv-programma Beste zangers het liedje I Don’t Know a Thing About Love, een Engelstalige versie van een gevoelig Nederlands liedje. Tegenover haar, op een bank met collega’s, stootte volkszangeres Samantha Steenwijk operazanger Henk Poort aan, liet haar onderarm zien en fluisterde ‘kippevel’. En in close-up rolde een traan over de wang van nog iemand die daar zat: Ruben Annink, singer-songwriter én de maker van het liedje. Na afloop beet hij op zijn lip en probeerde met een zakdoekje de emotionele dijkdoorbraak een beetje in te dammen.

Dat moet het moment zijn geweest dat Nederland viel voor de 21-jarige Annink, de singer-songwriter met het gezicht van een straatschoffie dat nooit liefde heeft gekend. Op Twitter werd de gevoeligste jongen van Nederland bijkans doodgeknuffeld. Met zijn liedjes had zijn perfecte combinatie van volkse onschuld en emotionaliteit 1,1 miljoen kijkers week gemaakt. En de rest van Nederland. Want Annink is een sensatie geworden. De zanger die nog maar twee ep’s en een handvol singles uit heeft, toert nu door het popzalencircuit van Nederland, en alle shows zijn uitverkocht.

Het kan verkeren. Beste zangers had zich al eerder bewezen als opstap naar mainstreamsucces. Twee liedjes van rapper en zanger Glen Faria werden megahits nadat ze te zien waren geweest in het programma. Jansen, ‘de succesvolste Nederlandse zangers in het buitenland’, werd hier pas bij een breed publiek bekend.

Ook Annink komt niet uit de lucht komt vallen. In 2015 zong hij bij DWDD met Ali B op diens hit Terwijl jullie nog bij me zijn, een beschouwing over opgroeiende kinderen. Er werd gehuild. De plaat werd platina.

Daarvoor al leidde deelname aan talentenjachten tot meer naamsbekendheid en een muzikale carrière. In 2012 deed een 13-jarige Annink mee met The Voice Kids. Hij schopte het tot de battles. In 2015 werd hij tweede bij De beste singer-songwriter van Nederland. En in de tussentijd bleef hij het ook als straatmuzikant in zijn woonplaats Haarlem proberen.

Het harde werk wierp zijn vruchten af. In hetzelfde jaar kwam hij onder contract van platenlabel Trifecta, een samenwerkingsverband tussen Ali B’s managementbureau Spec en Warner Music. In 2016 werd Nu of nooit, dat Annink schreef met vlogger Monica Geuze en rapper Jonna Fraser, een hit. Met zijn elektronische beats schurkte het tegen hiphop aan. En dan was er nog een track met rapper Keizer.

Maar hiphop was zijn stiel niet. Annink schakelde over naar akoestische nederpop. Hij wil dat mensen zich herkennen in zijn muziek en teksten. Van de liefde weet ik niets, het nummer dat Jansen in het Engels zong, is een bespiegeling op de scheiding van zijn ouders. Wat heb je nou gedaan gaat over het lijdzaam laten stuklopen van een relatie. En zijn vorig jaar verschenen ep Helderzien is een veelkleurige collectie van klein leed.

Dat komt ook doordat Helderzien gaat over een periode vol depressies, veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.Op zijn 14de kreeg Annink een halfjaar huisarrest na alcoholvergiftiging. Beste zangers was een keerpunt. De zanger vertelde aan dagblad Metro dat Faria hem op het hart had gedrukt dat het tv-programma zijn doorbraak zou kunnen betekenen, en dat hij niet verwachtte ‘dat je helemaal naar de klote gaat daar en je stem weg is’.

Hij nam het ter harte. Vorig jaar zomer heeft Annink de drank afgezworen.Grote kans dat zijn volgende plaat, die later dit jaar uitkomt, een stuk zonniger van toon zal zijn. De gevoeligste jongen van Nederland heeft geen reden meer tot huilen.

Ruben Annink toert t/m 27/3 door Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden