RTL-Nieuws

DE draconische bezuinigingen die de directie van HMG (RTL4, RTL5 en Veronica) voor ogen staan bij RTL-Nieuws - met een maximum van 50 procent op een budget van 55 miljoen gulden - zijn een aanslag op de hoogwaardige kwaliteit van dit commerciële nieuwsbulletin en vormen daarmee tevens een bedreiging voor...

Van de twee volwaardige journaals die de Nederlandse televisie nu nog telt, blijft er in dat geval nog maar een, het NOS Journaal, over. Dat zou een betreurenswaardige verschraling zijn.

Vanaf zijn start in 1989 heeft het RTL-Nieuws zich ontpopt als een volwassen concurrent van het NOS Journaal. Met een frisse aanpak, nadruk op economisch nieuws en reportages van buitenlandse correspondenten - maar bovenal met een kwaliteit die de tegenstanders van commerciële televisie het zwijgen heeft opgelegd.

De sceptici van weleer denken nu alsnog hun gelijk te halen. In commentaren van sommige kranten is gesteld dat de redactie van RTL-Nieuws niet moet zeuren: men werkt nu eenmaal voor een commercieel bedrijf, en dus is winst maken het parool. HMG-directeur P. Porsius heeft vastgesteld dat de winst te laag is en derhalve zijn bezuinigingen terecht.

Die denktrant getuigt van een onvoorstelbare kortzichtigheid. Wat uit het oog wordt verloren, is dat ook kranten commerciële producten zijn. Zodra die in hun voortbestaan worden bedreigd, wordt door uitgevers en redacties onmiddellijk de pluriformiteit van de pers in stelling gebracht - ook als er nog tientallen kranten overblijven. Bovendien schrikken kranten in nood er niet voor terug een beroep op de overheid te doen via het Bedrijfsfonds voor de Pers.

RTL-Nieuws komt voor dergelijke overheidssteun - terecht - niet in aanmerking. Op de kwaliteit en het voortbestaan van het nieuwsbulletin hebben alleen de redactie zelf, de directie en, op de achtergrond, de aandeelhouders van HMG invloed.

Kennelijk is de HMG-directie ervan overtuigd dat de winstcijfers het beste omhoog kunnen worden gestuwd door de kosten omlaag te brengen. Dat is een logische ingreep als het gaat om het facilitaire bedrijf. Snijden in de journalistieke activiteiten heeft ingrijpender gevolgen. Afbreuk aan de kwaliteit van het tv-journaal kan ook het imago van het station als geheel beschadigen.

De nieuwe HMG-topman, afkomstig van het facilitaire bedrijf NOB, heeft tot dusver nauwelijks gevoel getoond voor het journalistieke karakter van RTL-Nieuws. Hijzelf en zijn aandeelhouders zullen dat gevoel alsnog moeten laten spreken.

De redactie van RTL-Nieuws verdient steun in haar acties tegen de radicale plannen. Het is te hopen dat de directie van HMG zich realiseert dat zij miljoenen misloopt wanneer de redactie ernst maakt met haar dreigement 'op zwart te gaan'.

En ook de kijkers van het NOS Journaal hebben geen belang bij het wegvallen van een volwaardig concurrerend nieuwsbulletin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden