RTL Nieuws naar rechter om Irak

RTL Nieuws wil via de rechter politieke openheid afdwingen over de oorlog in Irak.

RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen van de ministerraad vrij te geven, waarin de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak werd besproken. 'Of je nou voor of tegen die oorlog was - waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet?', verklaart hoofdredacteur Harm Taselaar. 'Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over de oorlog in Irak en de reden waarom Nederland die oorlog steunde.'

RTL Nieuws wil de rechter laten toetsen wat 'ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt.' Het ministerie van premier Balkenende weigert de stukken vrij te geven, omdat dit 'ernstig afbreuk zou doen aan de vertrouwelijkheid van de ministerraad'. Ook zou het volgens het ministerie de betrekkingen met andere landen kunnen schaden.

Hoofredacteur Taselaar heeft daar geen boodschap aan: 'RTL Nieuws vindt het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog; een zaak van leven en dood.'

De redactie is een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) begonnen. In het Wob-verzoek is gevraagd om openbaarmaking van de notulen van de ministerraad: de verslagen van de vergaderingen van het kabinet, en de bijbehorende stukken, in het half jaar voorafgaand aan de militaire invasie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.