RTL erkent fouten bij hulpprogramma's en komt met maatregelen

'Er zijn fouten gemaakt bij de hulpprogramma's van RTL en we gaan onze aanpak veranderen.' Dit zegt programmadirecteur van de zender Erland Galjaard naar aanleiding van een eigen onderzoek van de omroep na een reeks zeer kritische artikelen van het NRC Handelsblad.

Charlotte Huisman
Erland Galjaard tijdens de perspresentatie van RTL. Beeld anp
Erland Galjaard tijdens de perspresentatie van RTL.Beeld anp

Uit die artikelen bleek dat een aantal deelnemers van programma's als 'Geef mij nu je angst', 'Herrie in de keuken' en 'Een nieuw begin' vonden dat zij slecht zijn behandeld en soms zelfs zijn misleid door de tv-makers.

RTL heeft daarom besloten ook zelf een eigen 'diepgaand' onderzoek in te stellen naar een aantal hulpprogramma's van de zender. Galjaard: 'Wij zijn trots op de programma's die een sterk maatschappelijk raakvlak hebben en in de loop van de afgelopen tien jaar heel veel mensen hebben geholpen. Dat neemt niet weg dat ondanks de goede bedoelingen soms iets fout kan gaan.'

Tijdens dit onderzoek heeft RTL gesprekken gevoerd met de betrokken producenten en productieteams, de contracten bekeken en contact gezocht met deelnemers van de betrokken programma's. 'Het is RTL duidelijk geworden dat veruit de meeste deelnemers tevreden zijn over deelname aan het programma, de resultaten en de begeleiding', zegt Galjaard. 'Helaas is ook een klein aantal deelnemers niet tevreden. We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt. Hiervoor nemen wij vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid en bieden de gedupeerden, indien gewenst, een oplossing.'

RTL heeft besloten scherpere voorwaarden te stellen aan de productie van medische hulpprogramma's en strenger toe te zien op de naleving ervan. Deelnemers krijgen de tijd om het contract door te nemen en vragen te stellen, belooft RTL, en alle deelnemers krijgen dezelfde contracten, waarvan ze ook een kopie krijgen. Een van de klachten was dat deelnemers er achter kwamen lopende de opname dat ze niet konden stoppen als ze niet verder wilden, omdat ze dan een hoge boete moesten betalen.

Bij cosmetische ingrepen moeten de deelnemers goed worden geïnformeerd over de risico's van de behandeling. De behandelaars moeten geregistreerd zijn en de klinieken die de behandeling uitvoeren moeten een kwaliteitskeurmerk hebben.

In Herrie in de Keuken helpt chefkok Herman den Blijker noodlijdende restaurants. Beeld Ilya van Marle
In Herrie in de Keuken helpt chefkok Herman den Blijker noodlijdende restaurants.Beeld Ilya van Marle

Na deelname aan een medisch hulpprogramma is er minimaal drie en indien nodig zes maanden nazorg beschikbaar. En er komt een vast e-mailadres waarin kandidaten van medische hulpprogramma's rechtstreeks kunnen klagen bij RTL, als zij vinden dat zij niet goed zijn behandeld.

Galjaard: 'Sinds ruim tien jaar zenden we bij RTL hulpprogramma's uit. Het door RTL ontwikkelde genre hulptelevisie is overgenomen door concurrerende omroepen en is gedurende de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. Ik geloof enorm in de toegevoegde waarde van dit genre en wij zullen er alles aan doen om de integere insteek waarmee we deze programma's maken te allen tijde te waarborgen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden