Review

Royale verzamelaar vol Kameroense dansmuziek

CD (wereld) - Pop Mokassa

De compilaties met Afrikaanse cultmuziek zijn niet aan te slepen en de kwaliteit wisselt sterk. Je krijgt ook een keer genoeg van op gammele drumcomputers en orgels opgenomen Ghanese hiphop uit de late jaren tachtig, zullen we maar zeggen. Het kaf van het koren scheiden, is het devies. En dan is de verzamelaar Pop Makossa toch weer een leuk hebbeding: een royale plaat vol strakke Kameroense pop om op te dansen, uit toch weer die jaren tachtig.

Pop Makossa (***), wereld).
The Invasive Dance Beat of Cameroon 1976-1984.
Analog Africa / Bertus.

De makossa, zo heette de pompende en elektrische beatmuziek, werd afgeleid van de Congolese rumba en de calypso en kreeg in handen van bijvoorbeeld de Yaoundé Girls en Bill Loko een lekker venijnig randje. Funkbasje, scherp funkgitaartje, mechanische beats, synthesizers en wat vraag-en-antwoordzang; al te moeilijk deden de makossabandjes niet.

De muziek was puur bedoeld voor de dansvloer en daartoe zou deze verzamelaar ook moeten worden aangewend. Het grootste muzikale plezier -voor eventuele niet-dansers - is te peuren uit de weergaloze basloopjes, in bijvoorbeeld de elastieken discotune Mussoloki van Bernard Ntone.

Meer over