Rowwen Hèze schenkt Limburg lied

AMSTERDAM Jack Poels, zanger, componist en tekstdichter van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze, wordt vandaag 50. Poels doet daarom bij wijze van traktatie de provincie Limburg een lied cadeau....

Lied vur Limburg is een musicale ode aan de provincie waar Rowwen Hèze zich thuis voelt. ‘We willen een blijk van dank geven voor alle inspiratie die we uit het Limburgse land en de Limburgse traditie hebben geput,’ zegt de onlangs geridderde frontman. Vanavond, in het Gouvernement te Maastricht, brengt de band het lied voor het eerst ten gehore.

Jack Poels wilde in de tekst niet teveel mijmeren over ‘processies en veldkruizen’. ‘Ik vind het leuker om m’n verlangens uit te spreken over wat komen gaat.’ Verlangens naar asperges bijvoorbeeld: straks dan brukt ’t zand / straks dan guft de grond / meej ’n geschenk, woaran ik denk / met water in de mond.

De melodie omschrijft Poels als ‘gedragen en melancholisch’. ‘Ik vind dat goed passen bij de sfeer van Limburg, met zijn dreigende wolken en wind die over de weides jaagt.’ Het Limburgs Symfonie Orkest en het Venloos Vocaal Ensemble verzorgden de begeleiding op de single.

In Limburg worden 25 duizend cd’s met het Lied vur Limburg weggegeven. De rest van Nederland kan het nummer downloaden op rowwenheze.nl. Ook wordt van het lied een partituur geschreven voor koren, harmonieën en fanfares. Na de zomer worden deze gratis onder de vele Limburgse muziekverenigingen verspreid. Een verkapte campagne om van het Lied vur Limburg het nieuwe Limburgse volkslied te maken? Poel: ‘Nee hoor, dat is Bronsgroen eikehout al. Wij hopen alleen maar dat ons nummer misschien eens wordt gespeeld.’

Volgend jaar zomer zal Rowwen Hèze tijdens de jaarlijkse HaFa (Harmonie Fanfare) concerten weer met een van de plaatselijke fanfares optreden. Met behulp van de partituur kunnen die alvast flink oefenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden