Rotterdamse Showroom Mama viert de langste nacht van het jaar

In Showroom Mama komt u de donkere dagen door met nog meer duisterheid: een viering van de langste nacht van het jaar en een Finse tentoonstelling die online-occultisme offline brengt.

Sacha Bronwasser
Anni Puolakka en Jaakko Palasvuo, Showroom Mama, Rotterdam. Beeld
Anni Puolakka en Jaakko Palasvuo, Showroom Mama, Rotterdam.Beeld

Op 21 december viert de Rotterdamse Showroom Mama de Winter Solstice: de langste nacht van het jaar. In de buitenlucht met een lezing van 'urban witch' Amanda Wams over de Maasgod en de Rottenimf, gevolgd door een buikspreek-act genaamd Shee-la-na-gig van Eothen Stearn. Lees het programma, spreek die namen uit en er komt een bliksemschicht uit uw toverstok.

'Cyber-sjamanisme'

Showroom Mama, de Rotterdamse hangplek voor aanstormende tentoonstellingsmakers, is dezer dagen behekst. De lopende tentoonstelling Host (in het kader waarvan die winterwende wordt georganiseerd) brengt twee kunstenaarsduo's samen die graag in een duister potje roeren. Anni Puolakka en Jaakko Pallasvuo uit Finland werkten samen met het Kroatische duo Tarwuk; vier kunstenaars die met 'cyber-sjamanisme' flirten en elkaar ontmoeten in hun hang naar 'rituelen, fantasy, techno/cyber-heidenen, occulte onderstromen en chaos magick'. In tijden van nepnieuws en waanzinnigen aan de macht is de keuze voor magie helemaal niet zo vreemd, is de gedachte.

Ik verwachtte op zijn minst een teleportaal naar een wicca-sessie na die aankondiging. Helaas. Want tja: online kan alles, maar in de echte wereld toch iets minder. Dus het bordkartonnen appartement dat in de tentoonstellingsruimte werd gebouwd blijft van bordkarton en de esthetiek is die van een opgeleukt kraakpand.

Toch valt er wel iets te zeggen voor de kunstenaars van Host. Tarwuk maakt bijzondere kriebelmuurtekeningen en ook beelden, vlezig en vreemd, die het huis bevolken als een sinister volkje. En de Finnen maken komische houtje-touwtje-video's, waarin ze hun eigen onlineoccultisme op de hak nemen: de onlineheks Anni krijgt bijvoorbeeld een burnout van het bloggen. In een aflevering van de serie Sacre, waarin dezelfde Anni zich voordoet als een danser, geven de kunstenaars zelf aan waar de schoen wringt: online, veilig in de community, lijkt het al snel wat, maar uiteindelijk ben je 'een Youtuber die thuis zit'. Da's pas eng.

Host, Showroom Mama, Rotterdam t/m 9/2. Winter Solstice, 21/12, 19-22u, Proefpark de Punt, Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden