Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur: sluit Wereldmuseum

Volgens de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur moet de gemeentelijke subsidie voor het volkenkundige Wereldmuseum bijna helemaal worden geschrapt.

null Beeld Studio R/Collectie Wereldmuseum
Beeld Studio R/Collectie Wereldmuseum

'Onbegrijpelijk. Heeft de gemeente Rotterdam miljoenen in het Wereldmuseum gestoken om het niet te laten omvallen, wil de Rotterdamse kunstraad het nu per 1 januari sluiten. Dit is heel raar en heel ondoordacht.'

Jan Willem Sieburgh, de interim-directeur die het Wereldmuseum weer nieuw leven moet inblazen nadat het vorig jaar door een forse bezuiniging van de gemeente en mismanagement op een faillissement afstevende, windt er geen doekjes om. Het oordeel dat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) over zijn volkenkundige museum kan wat hem betreft zo de prullenbak in. De raad bracht woensdag zijn adviezen uit aan het gemeentebestuur over de culturele subsidies voor de komende vier jaar.

In Cultuurplanadvies 2017-2020 wordt gesteld dat het Wereldmuseum in Rotterdam niet als zelfstandig museum verder kan. Daarom moet de jaarlijkse subsidie worden teruggebracht van 4,35 miljoen naar 450 duizend euro. Met dat geld kunnen scenario's voor de toekomst worden onderzocht en kan de collectie,die eigendom is van de gemeente, in stand worden gehouden.

Volgens de kunstraad zijn er voor een wederopbouw van het museum grote financiële injecties nodig, die niet meer gerechtvaardigd zijn nu het jaarlijkse cultuurbudget onder druk staat. 118 instellingen hadden tezamen bijna 19 miljoen euro meer gevraagd dan het (gelijkblijvende) jaarbudget van 78,4 miljoen van de gemeente.

Vorig jaar werd in een rapport geconcludeerd dat een voortbestaan van het Wereldmuseum als zelfstandig museum door weinigen haalbaar wordt geacht. Meer heil wordt gezien in een samenvoeging met het Rotterdam Museum en het (eveneens Rotterdamse) Maritiem Museum, of in de aansluiting bij het Nationaal Museum van Wereldculturen, het fusieproduct van drie volkenkundige musea.

Sieburgh: 'De kunstraad wil geld geven voor depothuur en zegt: ga maar nadenken over mogelijke fusies. Maar ik hoef nu bij niemand meer aan te bellen. De musea waarmee een fusie werd overwogen, zullen nu zeggen: je hebt geen bruidsschat, dus laat maar.'

Positief advies

Cultuur Concreet krijgt waardering voor de bijdrage die de organisatie heeft geleverd aan kleinschalige initiatieven in wijken en buurten in Rotterdam, waardoor er meer geografische spreiding van cultuur in de stad is gekomen. De instelling zou daarom jaarlijks 711 duizend euro subsidie moeten krijgen, bijna het dubbele van wat het was. Ook het Hiphophuis mag van de Rotterdamse kunstraad een financiële sprong maken: van 309.500 naar 570 duizend euro. 43 'nieuwe' instellingen vroegen om gemeentelijke subsidie voor de komende vier jaar. Over de aanvragen van 22 van hen is positief geadviseerd.

De interim-directeur heeft deze woorden nog niet uitgesproken, of een persbericht van Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen, bewijst zijn gelijk. 'Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd', is daarin te lezen. Schoonderwoerd stelt dat het advies 'feitelijk de sluiting van het Wereldmuseum betekent'.

Komende week gaat Sieburg praten met de Rotterdamse wethouder van Cultuur, Pex Langenberg (D66). 'Er moet op korte termijn een oplossing komen, want dit kan niet. Als we het museum zouden moeten sluiten, zijn de kosten van personeelsafvloeiing en dergelijke hoger dan het geld dat de kunstraad wil uittrekken.'

In september reageert het Rotterdamse college van B en W op de adviezen van de kunstraad, waarna de gemeenteraad in november het cultuurbudget verdeelt.

Negatief advies

Ook het Hofplein Rotterdam kreeg een negatief advies. Het jeugdtheater had een jaarlijkse subsidie van 1,78 miljoen euro, maar de kunstraad wil niet verder gaan dan 950 duizend: het beleidsplan is niet concreet genoeg en de organisatie te zwaar. De directeur van Hofplein Rotterdam is Caroline Pietermaat. Omdat zij een relatie kreeg met Adriaan Visser, de Rotterdamse wethouder van Cultuur, veranderde deze D66'er vorig jaar van portefeuille met zijn partijgenoot Langenberg.

Museum Boijmans Van Beuningen mag van de kunstraad de komende vier jaar evenveel ontvangen als nu: ruim 9 miljoen euro, de hoogste bijdrage van alle instellingen. Toch kan het museum een gevoelig verlies lijden: volgens de raad moet er een streep worden gezet door de 131 duizend euro die het jaarlijks kreeg om kunst aan te kopen van in Rotterdam werkende kunstenaars.

Directeur Sjarel Ex stelt dat de raad daarmee 'in één klap een einde maakt aan het ambt van stadsconservator en een bijna 30-jarige traditie. Met onze aankopen stonden we aan de wieg van de carrière van menig in Rotterdam werkende kunstenaar en ontwerper.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden