Rotterdams Philharmonisch kiest jongste dirigent ooit

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest had al de naam jonge chef-dirigenten aan te stellen, maar heeft nu echt een jonkie uitgezocht. Met ingang van het concertseizoen 2018-2019 krijgt de 27 jaar geleden in Tel Aviv geboren Lahav Shani de muzikale leiding van het orkest. De Israëliër is de jongste chef-dirigent in de 98-jarige geschiedenis van het orkest.

Dirigent Lahav Shani begint binnenkort bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Beeld Hans van der Woerd

Shani had nog maar kort geleden, in juni van dit jaar, zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch gemaakt als dirigent én pianist. Na afloop is hij door de orkestleden 'unaniem' voorgedragen als nieuwe chef-dirigent, zo maakte de orkestleiding dinsdag bekend.

Hij is de opvolger van Yannick Nézet-Séguin, die in 2008 als 33-jarige was aangetreden in Rotterdam en daarna internationaal furore maakte. Per 2020 wordt de Canadees muzikaal directeur van de prestigieuze Metropolitan Opera in New York. Nézet-Séguin wordt na zijn vertrek eredirigent in Rotterdam, net als zijn voorganger Valery Gergiev, de Rus met wie het Rotterdams Philharmonisch ook al in de roos had geschoten.

De benoeming van Lahav Shani is niet zonder risico gezien zijn jeugdige leeftijd. Vorige week maakte het Tonhalle-Orchester Zürich bekend dat het contract met de Franse chef-dirigent Lionel Bringuier, die daar in 2014 ook op zijn 27ste was begonnen, wordt ontbonden. Gaandeweg was de fut eruit gegaan, schreven Zwitserse kranten.

Aanstormend dubbeltalent

Shani geldt als een aanstormend dubbeltalent, die een solide en frisse indruk maakt. Hij is de zoon van een koordirigent, kreeg vanaf zijn zesde pianolessen en leerde ook de contrabas spelen. In 2007 trad hij als pianist op met het Israel Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigent Zubin Metha. Drie jaar later nam hij deel aan een Aziatische tour van dit orkest, waarin hij solopianist, assistent-dirigent en ook nog contrabassist was.

Op advies van Metha ging hij in Berlijn orkestdirectie en piano studeren. Daar wordt hij gecoacht door een andere grootheid, Daniel Barenboim, net als hij pianist en dirigent. Tegen een Israëlische krant zei Shani dat Barenboim een grote mentor voor hem is. 'Ik ben altijd bij zijn repetities. We praten en ik leer steeds van hem.'

In 2013 won Shani het Internationale Gustav Mahler Dirigentenconcours in het Duitse Bamberg, waarna hij door tal van orkesten werd uitgenodigd. In 2014 maakte hij zijn debuut in Nederland. Tijdens de Robeco Summer Nights dirigeerde hij in het Concertgebouw het Radio Filharmonisch Orkest. Op het programma stond toen onder meer het Vijfde Pianoconcert van Beethoven met Ronald Brautigam. 'Dit was heel plezierig', zei de Nederlandse pianist kort daarna tegen Radio 4. 'Het voordeel is natuurlijk dat hij zelf het concert ook heeft gespeeld als solist.' Brautigam noemde hem een 'enorm goed musicus, een eerlijk musicus'.

Vorige week stond Shani weer in het Concertgebouw op de bok, nu met het Rotterdam Philharmonisch, een hernieuwde samenwerking na zijn debuut in juni. 'Opvallend was vooral de rustige, vaste hand waarmee Shani het orkest tot rijkgeschakeerde vertolkingen van Beethoven en Brahms bracht', schreef de recensent van de Volkskrant, die vier sterren uitdeelde.

De benoeming in Rotterdam is de tweede voor de Israëliër in korte tijd: in januari werd bekendgemaakt dat hij vanaf 2017 gast-dirigent wordt bij de Wiener Symphoniker (niet te verwarren met de beroemdere Wiener Philharmoniker).

Hij zal voor het eerst weer optreden met het Rotterdams Philharmonisch tijdens het Nieuwjaarsconcert in 2018, de start van de viering van het honderdjarig bestaan van het orkest. Wie niet zo lang kan wachten, kan Shani ook begin december in Amsterdam en Utrecht zien als hij opnieuw het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert.

De Israëliër heeft voor vijf jaar in Rotterdam getekend en zal gemiddeld twaalf weken per seizoen te zien zijn. Dat is aanmerkelijk meer dan Nézet-Séguin en Gergiev, die veel verplichtingen bij andere orkesten hadden. Dat leidde geregeld tot kritiek dat zij chef-dirigent in naam waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden