Rotterdam wil toezicht op museum vervangen

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil de greep op het Wereldmuseum verstevigen. Het stapt naar de rechter om een nieuwe raad van toezicht te kunnen benoemen en stelt een onderzoek in naar de bedrijfsvoering van het museum, zo blijkt uit een dinsdag verstuurde brief aan de gemeenteraad.

Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld anp
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld anp

Deze stap is opvallend omdat er in het verleden een conflict was tussen de directeur van het Rotterdamse museum, Stanley Bremer, en het college van B & W. Vanwege een forse vermindering van de gemeentesubsidie wilde Bremer een deel van de collectie verkopen ('ontzamelen'). Dit stuitte op verzet van andere museumdirecteuren. De gemeente, die eigenaar is van een groot deel van de collectie, verbood de verkoop en ontwierp een protocol om kunstwerken uit een museumcollectie te kunnen afstoten. Bremer volgt dat protocol nu.

Naar aanleiding van berichten over misstanden in het museum was wethouder Visser van Cultuur onlangs met de raad van toezicht gaan praten. Dat is het orgaan dat de museumdirecteur controleert. Toen bleek dat van twee leden de benoemingstermijn was verstreken en dat het derde lid zijn termijn niet wenste te verlengen. De raad wilde in demissionaire staat doorgaan, maar dit kan volgens het gemeentebestuur niet. Het stapt naar de rechter om te bewerkstelligen dat het statutair een nieuwe raad kan benoemen. In de tussentijd zijn drie waarnemers aangesteld. Bremer stelt daarmee te hebben ingestemd. Van een gemeentelijk onderzoek naar de bedrijfsvoering van zijn museum zegt hij niet op de hoogte te zijn gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden