Rotterdam haalt Forsythe binnen

De Rotterdamse Dansacademie is er in geslaagd de wereldberoemde choreograaf William Forsythe aan zich te binden. De school gaat samen met de artistiek leider van Ballett Frankfurt onderzoeken hoe zijn dans- en choreografiemethode is over te dragen op studenten en professionele dansers....

Van onze medewerkster Annette Embrechts

Wereldberoemde choreograaf gaat doceren aan dansacademie

Forsythe (1949, New York) geldt als een van de meest revolutionaire en toonaangevende choreografen van de laatste jaren. Hij ontrafelde het klassieke balletidioom en bouwde het weer op met nieuwe elementen zoals toevalsprocessen, gestructureerde improvisatie en een postmoderne visie op taal en betekenis.

Forsythe's werkwijze is lastig in kaart te brengen, mede omdat hij een sterk beroep doet op de scheppingskracht van dansers, vaak aangeduid als co-choreografen. Veel van zijn voormalige dansers proberen zijn werkwijze elders toe te passen, maar worden vaak als Forsythe-klonen afgedaan.

De enige andere dansschool die een vergelijkbare verbintenis heeft als de Rotterdamse Dansacademie (RDA) is het Laban Centre in Londen. Dat richt zich vooral op de archivering van de onderzoeksresultaten zoals het vastleggen op cd-rom en dvd.

In Rotterdam gaat het om de ontwikkeling van een onderwijsmethode in het Forsythiaanse idioom, zeg maar een Forsythe School of Dance, die op studenten en professionele dansers overdraagbaar moet zijn.

De choreograaf wil met zijn artistieke kernmedewerkers in Frankfurt, Londen en Rotterdam zowel zijn eigen resultaten als de individuele ervaringen van zijn oud-dansers onderzoeken. De essentie ervan moet worden uitgebouwd tot een onderwijsmethode. Dansers van Forsythe blinken enerzijds uit door de artistieke vrijheid die ze zich op het toneel durven te permitteren, anderzijds door de extreme beheersing van danstechnieken.

Volgens Samuel Wuersten, directeur van de Rotterdamse Dansacademie, heeft Forsythe voor de grootste dansacademie van Nederland gekozen omdat de school een specifieke opvatting heeft over hoe je dansstudenten breed moet opleiden. 'Hij had ook voor P.A.R.T.S., de opleiding van Anne Teresa de Keersmaeker in Brussel kunnen kiezen, omdat daar een van zijn oud-danseressen Elizabeth Corbett al jaren les geeft.' De verbintenis tussen Frankfurt, Rotterdam en Londen is exclusief, zegt Wuersten. Onlangs zei Forsythe nee tegen het artistiek leiderschap van het Nederlands Danstheater.

De samenwerking gaat nog dit seizoen van start en vindt plaats binnen het kader van het eerste lectoraat voor de dans in Nederland dat is toegekend aan de Hogeschool voor Muziek en Dans in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden