FilmrecensieRosa & Moussa

Rosie & Moussa is een film over een meisje dat zelf wel bepaalt wat ze van de grote mensenwereld vindt (drie sterren)

Van Den Berghe heeft een goed oog voor alledaags verdriet en de tegenhanger daarvan: klein, onverwacht geluk.

Van links naar rechts acteurs: Imad Borji, Titus De Voogdt en Savannah Vandendriessche.  Beeld Film Beeld
Van links naar rechts acteurs: Imad Borji, Titus De Voogdt en Savannah Vandendriessche.Beeld Film Beeld

Waar haar vader is, wil Rosie weten. Haar moeder heeft geen zin om erover te praten. Het meisje moet maar accepteren dat haar vader verdwenen is, zoals ze ook maar moet wennen aan haar nieuwe huis: een appartement in een groot flatgebouw in de Brusselse probleemwijk Molenbeek.

In Rosies ogen is dat gelukkig helemaal geen slechte buurt. Ze vindt er al gauw een vriend, de bovenbuurjongen Moussa, met wie ze op zoek gaat naar haar vader.

De Vlaamse kinderfilm Rosie & Moussa doet in toon en sfeer denken aan Nederlandse jeugdklassiekers als Madelief en Polleke, films waarin problemen niet uit de weg worden gegaan en waarin, belangrijker nog, kinderen en hun perspectief serieus worden genomen. Regisseur Dorothée Van Den Berghe geeft dat inmiddels bekende recept wel een update, maar overdrijft de modernisering niet. Rosie & Moussa verwijst niet naar actualiteiten en is dan ook allesbehalve politiek gekleurd. Het draait in dit lieve, gevoelige verhaal allemaal om Rosie, een koppig meisje dat zelf wel bepaalt hoeveel ze van de volwassen wereld wil begrijpen.

Onverwacht geluk

Van Den Berghe kent dat type hoofdpersoon buitengewoon goed. Ze is, na haar knappe speelfilmdebuut Meisje (2002) en de mooie opvolger My Queen Karo (2009), zo onderhand gespecialiseerd in dromerige, introverte meisjes. Daarnaast heeft ze een goed oog voor alledaags verdriet en de tegenhanger daarvan: klein, onverwacht geluk.

Voor Rosie & Moussa schreef Van Den Berghe het scenario niet zelf; dat deed Michael De Cock, op wiens gelijknamige kinderboekenserie de film gebaseerd is. De schrijver en de regisseur lijken elkaar uitstekend aan te voelen. Met korte, fantasierijke animaties, melancholieke muziek en een kleurrijke aankleding brengt Van Den Berghe het verhaal tot leven.

Ga mee in de dromen

Wereldschokkend is het niet, wat Rosie en Moussa beleven. Een verblijf op het dak van het flatgebouw, waar de twee kinderen vast komen te zitten, vormt het spannendste gedeelte. Het tempo is kalm en sommige scènes verlopen, hoe mooi gemaakt ook, wat stroef. De film is daardoor vooral geschikt voor kinderen die wat geduld kunnen opbrengen en geen spektakel verwachten; en voor iedereen die zich, ongeacht zijn leeftijd, kan verplaatsen in de zorgen en dromen van de eigenzinnige Rosie.

Rosie & Moussa
Genre: Jeugdfilm
Regie: Dorothée van den Berghe
Met: Savannah Vandendriessche, Imad Borji, Titus De Voogdt, Ruth Beeckmans
92 min., in 2 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden