Roots

* * *..

Ariejan Korteweg

Eric Bibb: Booker’s Guitar. Dixiefrog/ Bertus.

Van Eric Bibb kun je niets kwaads zeggen. Dat maakt hem meteen tot een atypische bluesman; aan de blues zit immers altijd wel een steekje los. Neem het verhaal rond Booker’s Guitar. Na een optreden in Engeland meldde zich een fan bij Bibb met een gitaar in de hand: voor jou, de gitaar van Bukka (Booker) White. Bibb heeft dankjewel gezegd en speelt er nu een album mee vol. In alles – gitaarspel, zang, outfit – is hij een erfgenaam van de Delta blues. In alles, behalve de gekte en woestheid die door de echte vroege blues waart.

Barrelhouse vernieuwt niet
* *

Barrelhouse: Vintage blues. Munich.

Barrelhouse behoort tot de oudgedienden in de bluessector. Dus zouden ze beter moeten weten. Het is niet genoeg om licht achteroverleunend wat classics op te nemen, vertrouwend op de nog lang niet gedoofde soul in de stem van Tineke Schoemaker. Je moet er wat mee, met Oh Death, Spoonful, of Weary blues from waiting. Anders kun je de originals beter laten zoals ze zijn. En nog wat. Het album zou gaan over de tijd dat blues started to be original. Terwijl er geen vroege blues op te bekennen is.

Al dertig jaar inspiratie
* * *

The Holmes Brothers: Feed my soul. Alligator/ Munich.

De Holmes Brothers (twee broers en een goede vriend) tellen samen iets meer dan tweehonderd jaren. Die tijd hebben ze zeer nuttig besteed, aan het verfijnen van hun samenzang en het perfectioneren van hun mix van gospel, soul, country en vederlichte funk. Het wonderlijke is dat de inspiratie hen al dertig jaar niet in de steek laat. Feed my soul is een subtiel en hecht album, van drie zangers die ieder een eigen kleur aan een nummer kunnen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden