Roots

1. The Unthanks: Here’s the ten-der coming. Rough Trade...

Ariejan Korteweg

2. Alela Diane: To be still. Fargo.

3. Benjamin Biolay: La Superbe. Naïve.

4. Woodpigeon: Treasury Library Canada. End of the road.

5. Anthony and the Johnsons: The crying light. Rough Trade.

6. Lay Low: Farewell Good Night’s Sleep. Nettwerk.

7. Cass McCombs: Catacombs. Domino.

8. Monsters of Folk: idem. Rough Trade.

9. Dusty Stray: Tales of Misfortune and Woe. Basta.

10. Buddy & Julie Miller: Written in Chalk. New West.

Muziek is een kwestie van herhaling en variaties. Maar er zijn perioden waarin de herhaling sterk opspeelt, en andere waarin de variatie het wint. Of dat ook iets over de tijdgeest zegt, daar zou een mooi proefschrift over te schrijven zijn.

Hoe het ook zij, herhaling was troef dit jaar. Maar dan wel in een sophisticated gedaante. Veertig jaar na Steve Riley en Philip Glass duiken invloeden van minimal music overal op in de pop en folk. Je hoort het bij Sufjan Stevens en Andrew Bird, The Unthanks kleuren er hun zusterlijke harmonieën mee. Nieuwe vergezichten kunnen daarmee worden geopend.

De country herhaalde dit jaar vooral zichzelf. Typerend voor hoe de vlag erbij hangt, is dat het beste album uit IJsland komt. Farewell good night’s sleep van Lay Low is country op z’n best: scherp, avontuurlijk en nergens bang voor. Ook dit jaar is hard aan de boom met singer-songwriters geschud. Cass McCombs steekt er ver bovenuit. Een ander snelgroeiend genre is dat van de folky fluisterzangeressen met Iers/Keltische aandrang. Geen van hen kan ook maar in de schaduw van de onverschrokken Alela Diane staan.

Fluisteren, dat is in Frankrijk een nationale traditie. Benjamin Biolay, schoonzoon van Catherine Deneuve, tilt die kunst op La Superbe naar nieuwe hoogten. Een eervolle vermelding gaat naar de bloemlezingen Gentils Garçons en vooral Gains Nord, waarop Nederlandse en Vlaamse artiesten werk van Serge Gainsbourg vertolken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden