Roots

* * * *..

Ariejan Korteweg

Corb Lund: Losin’ Lately Gambler. New West/ Sonic Rendezvous.

Desnoods in z’n eentje houdt Corb Lund de traditie van de echte hardcore country levend. Hij bestookt de wereld al een jaar of zeven met cowboy ballads en rockers zoals ze niet veel gemaakt worden, en doet dat niet eens vanuit Nashville. In Alberta, Canada houdt hij domicilie, daar was zijn vader veearts en reed hij zelf op rodeostieren. Je hoort het terug in zijn intelligente en directe songs: dit is een man met wie niet te spotten valt. Prijsnummer is It’s hard to keep a white shirt clean, ook Devil’s best dress, over een vrouwelijke prijsschutter, mag er zijn.

Chris Cacavas is terug
* * *

Chris Cacavas: Love’s been discontinued. Blue Rose/ Sonic rendezvous.

Chris Cacavas kennen we vooral als organist van Green on Red en auteur van een paar knappe nummers. Zijn sololoopbaan blaast hij na vijf jaar stilte met Love’s been discontinued nieuw leven in. Wie ook hier die zuigende orgelklank verwacht die zo typerend voor hem was, komt bedrogen uit. Gitaren zijn doorgaans het hoofdinstrument. De uptemponummers zijn niet allemaal even sprankelend, de milde psychedelica van ballades als Tell me everything past hem beter.

Geen vriend van de duivel
* * *

Adrian Crowley: Season of the Sparks. Chemical Underground/ Konkurrent.

Vreemde scharrelaar is deze Adrian Crowley. Het hoesplaatje – man in pij met klaproos – doet je even denken aan Aleister Crowley. Maar na één minuut hoor je: deze Crowley is geen vriend van de duivel. Zachtmoedig leidt hij je door tien zelfgeschreven songs over de vrouw van de bijenhouder of de huiler bij dageraad. Wie ver voorover leunt, hoort de elegante melodieën en sfeervolle instrumentatie van deze vasthoudende folkie, die weigert zijn stem te verheffen om gehoord te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden