'Rooie oortjes' bij de Oranjes

Of Hare Majesteit enthousiast zal zijn over de nieuwe serie De Troon? ‘Als de koningin het boek niet leuk vond, vindt ze dit ook niet leuk.’..

De cast van de AVRO-serie De Troon had op de set veel plezier over het feit dat zij als donkerharige acteurs Oranjes speelden. Terwijl de meeste leden van nationale familie de afgelopen 150 jaar vooral blond en roodharig zijn.

Het spanningsveld tussen werkelijkheid en fictie is bij het spelen van de 19de-eeuwse koningen Willem I, II en III minder groot dan bij hedendaags koningsdrama. Zo is het niet waarschijnlijk dat de Nederlands-Russische tolk pontificaal naast het paleiselijke bed heeft gestaan op het moment dat de zoon van Willem I voor het eerst naar bed gaat met Anna Paulovna. Hilarisch is het wel.

Het leven van de drie koningen in de 19de eeuw bevatte veel bijna vergeten drama en staat daardoor op grote afstand van de kijker. Verzonnen dialogen zullen daarom niet schrijnen bij familieleden.

Dat ligt anders bij hedendaagse Oranjedrama. Zoals De Prins en het Meisje, over de complicaties in de aanloop naar het huwelijk van prins Johan Friso en prinses Mabel. Ook bij de meer recente VPRO-serie Bernhard, Schavuit van Oranje wordt alles vergeleken met de nog levende Oranjes die daarin worden verbeeld. Dan wordt een kleine dialoog tussen prinses Beatrix en haar vader prins Bernhard al gauw als vilein geïnterpreteerd. Voor het grote publiek ligt die verbeelding heel dicht bij de waarheid.

‘Ik vind dat eigenlijk gemeen, want ze kunnen zich niet verweren’, zegt acteur Marcel Musters, die de oude koning Willem III speelt. ‘Die Bernhard-serie was geroddel op hoog niveau.’ Musters verwacht dat de Oranjes met ‘rooie oortjes’ zullen kijken.

Eerder deze week werd in de Nieuwe Kerk aflevering 2 van De Troon getoond. Er is veel gedraaid in Hongarije, in leegstaande paleizen met een onwaarschijnlijk laag budget voor de rijkdom die van het scherm spat. De dialogen zijn natuurlijk, in de verhalen zit veel vaart.

De basis voor de zesdelige AVRO-serie De Troon is het boek van de historici Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans. Zij bundelden brieven van ooggetuigen van de drie koningen en hun familie in Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren. Wat verwachten zij van de manier waarop het Koninklijk Huis zal kijken naar de serie?

‘Misschien dat ze het heel erg mooi vinden’, taxeert Hooghiemstra. De geest van de koningen komt er goed in naar voren, stelt zij. Het Koninklijk Huis is nu eenmaal een symbool. ‘En omdat het een symbool is, vermaken we ons ermee. Sta je dat toe? Ik zeg: sta dat toe. Het leeft onder de mensen, zij kunnen zich identificeren.’

Haar co-auteur Hermans heeft een andere verwachting van het mogelijke enthousiasme van Hare Majesteit. ‘Als de koningin het boek niet leuk vond, vindt ze dit ook niet leuk.’ Beatrix liet weten dat ze de selectie van de gekozen brieven eenzijdig vond. Vanaf dat moment schoot de verkoop van het boek omhoog.

Voor de acteurs is de historische werkelijkheid van de 19de eeuw iets waar ze zich in moesten verdiepen.

Nanette Drazic ging voor haar rol van de jonge Anna Paulovna te rade bij haar docent geschiedenis van het atheneum, die haar een tijdsbeeld schetste. Ze ging naar de Hermitage in Sint-Petersburg om zich het contrast van de pracht en praal met de polderglamour beter te kunnen voorstellen.

En hoe stond het met de voorbereidingen van de 9-jarige acteur Daan Verhoofstad? Hij speelt de zoon van Willem III, prins Maurits. Verhoofstad: ‘Ik heb het boek gelezen en veel opgezocht op internet.’ Daar heeft de acteur kunnen lezen dat de jonge prins op 7-jarige leeftijd stierf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden