Rooftop Memories is op een grappige manier onvoorspelbaar

Een intieme, melancholieke voorstelling, zorgvuldig gemaakt en op een grappige manier onvoorspelbaar. Mooi in het midden blijft wat er zoal heeft plaatsgevonden in het verleden.

Scène uit Rooftop Memories. Beeld Ben van Duin
Scène uit Rooftop Memories.Beeld Ben van Duin

Een beetje eigenaardig is hij wel, Cornelis P. Zijn huis is volgestouwd met allerhande, afgeleefde spullen: emaillen bekers, glazen potten, zeemsponzen, en ook blote barbiepoppen, een hoop plastic. Als een malle Pietje struint-ie door z'n curiosa, geagiteerd soms, neurotisch misschien. Eenzaam, vooral.

En dan krijgt Cornelis P. zijn verleden op bezoek: zijn jonge ik, een druktemakertje, een nieuwsgierig kereltje, een joch dat soms niet uit z'n woorden kan komen en die bovendien af en toe in zijn eigen leugentjes verstrikt dreigt te raken. Een intrigerende confrontatie is het gevolg.

Eelco Venema, acteur bij het Friese gezelschap Tryater, schreef Rooftop Memories, nu te zien in de Bellevue Lunchtheaterreeks; Tatiana Pratley, als jonge maker verbonden aan Tryater, regisseert. Het duo werkte al eerder samen aan Heimwee nei Hurdegaryp, later deze maand te zien in een speciale Tryaterweek. Opnieuw mag het resultaat er zijn.

Guilty pleasure

Rooftop Memories is een intieme, melancholieke voorstelling, zorgvuldig gemaakt en op een grappige manier onvoorspelbaar. Peer van den Berg speelt de oude Cornelis, Venema zelf is zijn heftige jongere versie en Ali Zijlstra een pittige jeugdliefde, die zich niet zo maar laat afpoeieren. De dansscène van dit trio is als een guilty pleasure (dat stiekem nog best langer had mogen duren).

Het blijft mooi in het midden wat er zoal heeft plaatsgevonden in het verleden, iets dat pijnlijke herinneringen heeft achtergelaten, spijt heeft gegenereerd en ook een zekere schaamte. En zo is Rooftop Memories soms raar ongemakkelijk, soms echt droevig - en klaar om zich in het hart te laten sluiten.

Rooftop Memories
Theater
Door Tryater /Bellevue Lunchtheater. Tekst: Eelco Venema. Regie: Tatiana Pratley. 9/1, Bellevue, A'dam. t/m 30/1. zie lunchtheater.nl. Laatste week van januari is Tryaterweek in Theater Bellevue, met: 'Thúsfront', 'In moaie jûn' en 'Heimwee nei Hurdegaryp' (Nederlandstalig boventiteld).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden