Rommelige mix van monologen

‘Wilt u koffie of thee?’ Gedienstig lopen de acteurs rond met thermosflessen. Wij zijn de gasten en gaan zitten aan een reusachtige tafel....

Naar waarheid moeten we onze naam, leeftijd en beroep op een servet schrijven. De acteurs gaan langs en stellen vragen. Maar allengs gaat deze geënsceneerde conferentie over in theater. Want de acteurs kennen hun teksten en die worden deels afgevuurd op een persoon, deels geacteerd voor het hele publiek. Dat is tricky, want reageert iemand afwijzend, dan kan een luchtige tekst ineens een agressieve lading krijgen.

De teksten zijn grotendeels van Ko van den Bosch, geselecteerd door de regisseur, Annechien Koerselman. Jong en betrokken als ze is, wil ze het over alle dingen hebben die haar aan het hart gaan. Over deze wereld waarin een mensenleven niet telt en alles draait om geld, en over de onmacht iets te doen aan deze schrijnende wantoestanden.

In de heisa van alledag is stilte of een echt geconcentreerd gesprek niet meer mogelijk. En dan al die overbodige dingen waarmee we ons omringen. Een actrice gaat langs de gasten: ‘Bent u gehecht aan die sjaal? Geeft u hem weg?’

Zo probeert de regisseur haar publiek te confronteren met de onzin van de Westerse wereld waarin wij ons nou eenmaal bevinden. Dat gaat soms agressief, maar ook ongericht en niet goed gedoseerd. Haar voorstelling Cha cha cha checkpoint is een rommelige mix van monologen, acts, dansjes, confrontaties en muziek. Vooral de Turkse liedjes raken je. Met de tekst lukt dat maar zelden. Daarvoor is de vorm te weinig doordacht. Wil je een theaterpubliek confronteren met maatschappelijke vragen, dan moet je toch wat meer munitie in huis hebben dan deze maffe teksten van Ko van den Bosch, hoe geestig ze ook zijn.

Waar het aan ontbreekt is een doortimmerde opbouw die zo onontkoombaar is, dat er werkelijk bij de toeschouwers iets gebeurt. Nu blijft het bij een hartenkreet van een jonge generatie die zijn eigen onmacht uitschreeuwt. En het publiek net zo machteloos achterlaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden