Rome als Vinexwijk

Televisiekijkers zullen zich bij de Brits-Amerikaanse serie Rome, begin dit jaar uitgezonden door SBS 6, ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe de Romeinen naast al het hoeren en snoeren de tijd hebben gevonden om een wereldrijk te stichten....

Peter van Ammelrooy

De twee games behoren tot het genre stedebouwkundige simulatiespellen, waarbij de speler zich de rollen aanmeet van planoloog en burgemeester. Hij begint met een vlek op de kaart en bouwt die uit tot het centrum van een wereldrijk – compleet met bakkerijen, wijngaarden, kuurbaden, tempels, theaters en een Circus Maximus.

Het voldoet niet om de zaak alleen bij elkaar te houden. In zowel CivCity als Roman Empire moet de bevolking er af en toe ook op uit. Liefst in wapenrok, om naburige steden onder de knoet te brengen of barbaarse horden te verdrijven.

In tegenstelling tot de volkswijsheid kan Rome wél in een dag worden gebouwd. Moet daarvoor in andere games vooral de voedselvoorraad op peil worden gehouden, in CivCity moet de stadsplanner een algehele ‘geluksmeter’ in de gaten houden. Hij kan putten uit een encyclopedie, die weetjes serveert over het dagelijkse leven in vroeger tijden.

Roman Empire biedt als extra de mogelijkheden om via internet andere wereldveroveraars uit te dagen tot een virtueel landjepik. Deze titel is van de twee het meest geschikt voor beginnelingen.

Jammer dat beide titels weinig uitdagingen opwerpen die zo typisch lijken voor de Romeinse geschiedenis. Niks politieke machinaties, plagen, slavenopstanden of de opkomst van het christendom. Er heerst voor het grootste deel van de tijd de rust van een Vinex-wijk.

CivCity: Rome Beeld
CivCity: Rome

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden