Nieuws

Rolling Stones moesten blockbuster worden voor Groninger Museum, maar corona gooide roet in het eten

Michiel Kruijt

Het beloofde een publiekstrekker te worden, maar het Groninger Museum lijdt fors verlies met The Rolling Stones Unzipped. De grote tentoonstelling kon nauwelijks worden bezocht vanwege de coronapandemie. Volgens directeur Andreas Blühm loopt de schade in de ‘tonnen’.

'The Rolling Stones - Unzipped' tentoonstelling in het Groninger Museum Beeld EPA
'The Rolling Stones - Unzipped' tentoonstelling in het Groninger MuseumBeeld EPA

Tot zijn verdriet is de hoop op nog een verlenging vervlogen: de expositie over de beroemde popgroep is bijna twee maanden langer blijven staan, maar moet na 18 april echt doorreizen naar Marseille. Doordat de huidige lockdown tot en met 20 april duurt, is heropening definitief van de baan.

‘Het verlies aan geld is niet het belangrijkst’, stelt Blühm. ‘Ik ben teleurgesteld omdat ik veel mensen moet teleurstellen. Velen hadden de tentoonstelling willen zien.’

Het contract werd getekend voor de corona-uitbraak. Vanwege de verplichte museumsluitingen was toegang uiteindelijk alleen mogelijk van 20 november tot 15 december, en dan ook nog beperkt. Slechts 21 duizend bezoekers zagen de 400 objecten die op drie verdiepingen zijn uitgestald.

Tot en met 18 april kan voor 9,50 euro nog een online tour van Unzipped worden bekeken. Maar directeur Blühm verwacht niet dat zo de verliezen zijn te dekken. Een deel daarvan zal het Groninger Museum zelf opvangen: dankzij de succesvolle tentoonstelling in 2016 over David Bowie, die 200.700 bezoekers trok, was er een reserve.

De expositie over de Stones kostte veel geld, mede doordat het management van de band die heeft samengesteld en niet een museum, zoals bij Bowie. Vanwege het hoge bedrag heeft Blühm voor de ondertekening van het contract overlegd met de raad van toezicht en met subsidieverleners, de gemeente en provincie. Die hadden hem aangemoedigd om de tentoonstelling binnen te halen.

'The Rolling Stones - Unzipped' tentoonstelling in het Groninger Museum Beeld ANP
'The Rolling Stones - Unzipped' tentoonstelling in het Groninger MuseumBeeld ANP

Blühm gaat nu overleggen met gemeente en provincie of zij de rest van het verlies voor hun rekening willen nemen. Hij zegt dat het management van The Rolling Stones het Groninger Museum tegemoet is gekomen door een korting te geven en herhaaldelijk een verlenging van de expositie mogelijk te maken. ‘Ze zijn geen goed doel, maar deden hun best.’

De teleurstelling is duidelijk in de stem van Blühm te horen. Deze 30ste maart is sowieso al geen leuke dag: een jaar geleden werd een schilderij van Vincent van Gogh gestolen dat door zijn museum was uitgeleend aan museum Singer Laren. Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) is nog steeds spoorloos. Het Groninger Museum heeft dinsdag wetenswaardigheden over het doek op zijn website gezet. Blühm: ‘Niet om de zaak opgelost te krijgen, de aandacht daarvoor is er. We wilden gewoon het schilderij in herinnering roepen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden