'Rol Europese Unie bij cartoonrel kwalijk'

In het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed werd zondag gedebatteerd over het protest tegen de Deense spotprenten. Er was veel kritiek op de rol van de Europese Unie....

Van onze verslaggevers

De opstelling van de Europese Unie is 'kwalijk', zegt Eric Jurgenszonder aarzelen wanneer hem wordt gevraagd hoe Brussel en hoe diverseEuropese leiders hebben gereageerd op de soms gewelddadige protesten tegende spotprenten van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten.Hij heeft te veel verontschuldigingen gehoord en een overmaat aan begripvoor gekwetste religieuze gevoelens.

'Ik verwacht allereerst respect voor onze grondrechten, de EU behoortpal te staan voor de vrijheid van meningsuiting', aldus de PvdA-senator,die zich zowel in Nederland als op Europees niveau intensief heeftbeziggehouden met mensenrechten en de rechtspositie van de media.

Jurgens nam zondag deel aan een paneldiscussie over de cartoonaffairein het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed. De druk bezochte bijeenkomst werd gehouden in het kader van de maandelijkse debatserie de Volkskrant opZondag. Het panel, dat werd geleid door Volkskrant-redacteur Martin Sommer,bestond verder uit Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra, journalist enschrijver Stephan Sanders, en de in Saudi-Arabië geschooldeislamdeskundige Mohammed Cheppih.

Zijn moslims terecht verontwaardigd over de cartoons en ligt het in derede dat ze hun woede niet alleen op de krant, maar ook op de Deenseregering en eigenlijk op heel Europa richten? Cheppih bekende persoonlijkniet hevig van streek te zijn geraakt door de gewraakte tekeningen. Maardat kwam vooral doordat 'ik geleidelijk immuun ben geworden voor dit soortdingen'. De hevigheid van de protesten verklaarde hij mede uit het feit datmoslims het gevoel hebben dat het Westen met twee maten meet en de balk inhet eigen oog niet ziet. Hij wees op het bericht dat de Jyllands-Posteneerder een serie spotprenten van Jezus had geweigerd.

Maar dat bericht kwam toen de protesten al in volle gang waren,reageerde Jurgens, die bestreed dat het christendom hier wordt ontzien.'Protestanten en katholieken hebben vaak reden om zich beledigd te voelen.Ik ben zelf van katholieken huize en ik heb geleerd het van me te latenafglijden.' Volgens hem heerst er eerder een zekere voorzichtigheid jegensmoslims, omdat men beseft dat ze een nog kwetsbare minderheidsgroep vormen.

De discussie spitste zich toe op de vraag of die speciale consideratieinderdaad bestaat, en zo ja, hoe ver ze moet gaan. Cheppih betoogde dat deprofeet in het leven van de gelovige moslim een plaats inneemt dieniet-moslims nauwelijks kunnen bevatten. Sanders: 'Ik wil me door eenislamitische kennis graag laten overtuigen van zijn unieke, diepe liefdevoor Mohammed. Maar hij moet op zijn beurt leren aanvaarden dat het voorde Nederlandse staat niet uitmaakt dat hij meer van Mohammed houdt dan ikvan, pakweg, de muziek van Bach.'

Volgens Jurgens moet het heil komen van een steeds grotere mondigheidvan Europese moslims, waardoor ze niet langer laten leiden door deleerstelligheden uit het Midden-Oosten. Joustra: 'Het is te hopen dat ereen schisma ontstaat, dat we toegaan naar een euro-islam.' Maar Cheppihwaarschuwde dat de islamitische cultuur ook in Europa niet wezenlijk zalveranderen. 'Daar kunt u zich maar beter bij neerleggen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden