Roemer geeft complexe vrouw overtuigend gestalte

Intrigerende en irritante mannenverslindster.

In een villa in Friesland komt een grote, welgestelde familie bijeen om kerst te vieren. Vader August, zijn vijf kinderen en hun gezinnen. Stuk voor stuk beschaafde, succesvolle mensen. Tot ieders verbazing arriveert ook de oudste dochter Olga, die zich vier jaar lang niet heeft laten zien. Zelfs op de begrafenis van haar moeder is ze niet komen opdagen.

Astrid H. Roemer (1947), die vorig jaar de P.C. Hooftprijs voor haar proza-oeuvre kreeg, laat in haar nieuwste roman, Olga en haar driekwartsmaten, zien dat ze een complexe vrouw overtuigend gestalte kan geven. Olga, een beeldschone mannenverslindster, is op een irritante manier intrigerend. Ze verschijnt bij het diner in een jurk van haar overleden moeder, wil niets eten maar bedelt toch bij iedereen om een hapje, loopt van tafel zonder iets te zeggen en gijzelt iedereen met haar pianospel.

De onaangepaste zus heeft de potentie de familie volledig te ontwrichten en had de spil kunnen zijn van een fascinerend psychologisch drama. Maar ze wordt slechts met onbegrijpelijk veel liefde en geduld bejegend. En al veel te snel zet Roemer Olga helemaal buitenspel. De aandacht voor de heimelijke frustraties over de moeilijke zus die er nog wél zijn wordt afgeleid door weinig overtuigende plotlijntjes, bijvoorbeeld over de zwarte huismeester en een lesbisch nichtje. Zo lijken de thema's ras en seksualiteit bijna een verplicht nummertje.

In Roemers stijve zinnen, waarin kleine woordjes vaak op een onlogische manier van plek zijn verwisseld, lopen tegenwoordige en verleden tijd verwarrend door elkaar. Dat kun je artistiek of eigenzinnig noemen maar het riekt ook naar slordigheid. Zeker omdat er meer onzorgvuldigheden opduiken: kleinzoon Harmen die ineens Ted heet. De volwassenen die gezien de leeftijd van hun kinderen ouder moeten zijn dan uit het verhaal blijkt.

Desalniettemin weet Roemer een levendig beeld te schetsen van de eloquente familie met hun diners, haardvuren, bloemstukken, privévertrekken en bediening. De lezer mag stiekem mee gluren maar zou er het liefst helemaal bij willen zijn. En dan even een hartig woordje met die Olga wisselen.

fictie

Astrid H. Roemer
Olga en haar driekwartsmaten
Prometheus; 125 pagina's; €18,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.