Necrologie

Rodriquez was de wieg van Nederlands internet

Van genoeg mensen wordt gezegd dat ze aan de wieg stonden van iets groots. Felipe Rodriquez wás zo'n beetje de wieg waarin het Nederlandse internet is geboren. Geen enkele fase in die pioniersdagen twintig jaar geleden of de voormalige uitbater van een Spaans restaurant in Amsterdam bevond zich in de voorste linies. Rodriquez overleed dinsdag op 46-jarige leeftijd.

Peter van Ammelrooy
Het hoofdkantoor van XS4all in Amsterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van XS4all in Amsterdam.Beeld ANP

Zijn naam blijft voor altijd verbonden aan bedrijven en organisaties die bij het begin van het internet ontstonden. Rodriquez behoorde tot de kopstukken van Nederlands bekendste hackersgroep Hack-Tic, ontstaan in 1989, die zijn leden dankzij technische kunstgrepen gratis liet telefoneren. Hij was betrokken bij De Digitale Stad (DDS), in 1994 een van de vroegste internetgemeenschappen. Weer een jaar later was hij een van de initiatiefnemers voor het Meldpunt Kinderporno (op internet). Hij was financier van Bits of Freedom (BOF), sinds 2000 een voorvechter van digitale burgerrechten.

XS4all

Rodriquez' grootste erfenis is XS4all, in 1993 een van de eerste internetproviders die consumenten in Nederland toegang bood tot het het toen net drie jaar oude world wide web, dat informatie op internet in een aanklikbaar jasje goot. Dat jaar verscheen ook de eerste webbrowser.

XS4all kwam voort uit Hack-Tic en werd opgericht Rop Gonggrijp, Paul Jongsma, Cor Bosman en Rodriquez. Ze vonden dat iedereen gebruik moest kunnen maken van het nieuwe communicatiemiddel. Bescheiden was de start: XS4all begon op 1 mei vanuit Gongrijps flat in de Amsterdamse Bijlmer, met twintig telefoonlijnen waarop klanten moesten inbellen, met een modem dat aan hun telefoon was gekoppeld. Het viertal gokte erop dat ze in het eerste jaar 500 klanten zouden hebben. Dat aantal stond al op de eerste dag op de teller.

Succes

Het succes overviel niet alleen de oprichters van XS4all. De toenmalige PTT vertikte het destijds om XS4all méér telefoonlijnen te verkopen: de twintig die de provider had werden immers niet gebruikt. Het telefoonbedrijf kon niet zien dat ze voor dataverkeer werden ingezet. Vijf jaar later zou de opvolger van de PTT de provider inlijven.

Rodriquez' beslissende rol in de vorming van het Nederlandse internet is van korte duur geweest. Hij leed aan multiple sclerose, een slopende ziekte die hem in 2000 dwong het rustiger aan te doen. Hij woonde met vrouw en kinderen enige tijd in Australië. Vrienden beschrijven Rodriquez als bevlogen, charmant, innemend, open en niet dogmatisch. Of zoals kameraad van het eerste uur Ron Gonggrijp het verwoordt: 'Gewoon een heel fijn mens.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden