Review

Rock'n Roll zit vol zelfspot zonder echt hilarisch te zijn

Dat Guillaume Canet een imago nastreeft dat helemaal niet bij hem past is de belangrijkste grap van Rock'n Roll. Canet spaart zichzelf niet en ook het optreden van Marion Cotillard bulkt van de zelfspot.

Kevin Toma
Guillaume Canet drijft de spot met de ijdelheid van acteurs en de hedendaagse obsessie met jeugd. Beeld
Guillaume Canet drijft de spot met de ijdelheid van acteurs en de hedendaagse obsessie met jeugd.Beeld

Veelzeggend, de pijn die acteur Guillaume Canet (43) in zijn linkertestikel voelt, terwijl hem volgens de dokter helemaal niets mankeert. Canets probleem zit minstens zozeer in zijn hoofd als in zijn ballen: hij vindt zichzelf niet masculien genoeg.

Een beeld dat Canet in de door hem persoonlijk geregisseerde midlifecrisis-komedie Rock'n Roll voortdurend bevestigd ziet. In de buurtwinkel wordt hij meneer Cotillard genoemd, omdat hij (net als in het echt) samen is met steractrice Marion Cotillard. Denkt hij dat hij op de set van zijn nieuwe film een woeste chemie heeft met tegenspeler Camille Rowe, blijkt ze hem te waarderen als een vaderfiguur.

Het ontbreekt Canet (Jeux d'enfants, Cézanne et moi, Blood Ties) zowel in zijn werk als zijn privéleven aan rock-'n-roll, zoals hij te horen krijgt in een interview. 'Die rock-'n-roll heb ik echt wel. Ik speel al sinds mijn jeugd elektrische gitaar', werpt hij tegen.

Rock'n Roll

Komedie

Regie: Guillaume Canet
Met: Guillaume Canet, Marion Cotillard, Camille Rowe, Philippe Lefebvre, Gilles Lellouche, Johnny Hallyday

123 min., in 18 zalen.

Hoogste tijd voor een volkomen ontsporende imagoverandering, compleet met coke, drank, tattoos en botox. Dat Canet iets nastreeft wat helemaal niet bij hem past en daarmee eerder in een freak verandert dan in een jonge god, is de belangrijkste grap waarop de film drijft: een grap die kwesties aansnijdt zoals de ijdelheid van acteurs en de hedendaagse obsessie met jeugd, zonder dat het echt spitsvondig of hilarisch wordt.

Hoe beter je Canet als acteur, regisseur en beroemdheid kent en hoe meer belletjes gaan rinkelen wanneer Franse vedetten als Gilles Lellouche en Johnny Hallyday hun opwachting maken, hoe meer lol er aan de film te beleven valt.

Intussen spaart Canet zichzelf niet en ook het optreden van levenspartner Marion Cotillard bulkt van de zelfspot. Dolblij dat ze mag spelen in de nieuwe film van de Canadese sterregisseur Xavier Dolan, leert ze Frans met Quebec-accent praten. Wachtend op het moment dat het personage 'bezit van haar neemt', praat ze enkel nog met knauwend Canadese tongval. Terwijl ze in Canets erotische dromen als Céline Dion verschijnt, bouwt ze liever een moestuintje in hun appartement dan dat ze met hem naar bed gaat.

Met de echte Canet en Cotillard heeft het hopelijk weinig van doen, maar de twee vonden het duidelijk amusant om deze lachspiegel op te trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden