Rock 'n roll van The Gaslight Anthem heeft geen zijwegen nodig

Hoe klassiek de gedreven rock 'n roll van The Gaslight Anthem feitelijk ook is, de band uit New Jersey is toch verfrissend anders in het Amerikaanse bandjesaanbod van nu, dat sinds enige tijd wordt gedomineerd door bebaarde neo-folkies van de westkust (type Fleet Foxes) en studentikoze jongens uit Brooklyn (type Yeasayer).

Van onze medewerker Menno Pot

The Gaslight Anthem is een rockband van de gestampte pot, een dampende diesel die niet voor niets doorlopend vergeleken wordt met de E Street Band van de jonge Bruce Springsteen, maar dan met een flinke injectie punkrock. Het is een band van het type dat nooit echt ‘in’ is maar ook nooit echt ‘uit’ en een krachtige live-band bovendien.

Dat het recentelijk verschenen derde album American Slang een collectie doorwrochte, passievolle songs over Het Leven is, had als gevolg dat de vraag naar kaarten voor het optreden in de Amsterdamse Melkweg aanzienlijk groter was dan het aanbod (eerstvolgende kans: Lowlands). The Gaslight Anthem zette er een oerdegelijk optreden neer, zonder dat het zo verzengend werd als de optredens in de kleine Melkweg-zaal of op Pinkpop, beide in 2009.

Moe van de Springsteen-vergelijkingen

Frontman en songschrijver Brian Fallon wordt onderhand een beetje moe van de Springsteen-vergelijkingen, maar in Amsterdam bleek al snel hoe onontkoombaar die is, zeker toen de band na een wat vlakke opening goed op stoom kwam: wijdbeense pose, het geblokte postuur van de ‘All American Boy’, de dictie van New Jersey en een met schuurpapier bewerkte rockstem, die in de loop van de avond niet gaat haperen maar juist aan kracht wint.

Aan vocale variatie doet Fallon niet al te veel, zoals The Gaslight Anthem toch al een band is die zijwegen mijdt en het liefst lekker 120 blijft rijden op de snelweg. Dat dat zelden tot hinderlijke eenvormigheid leidt, valt eenvoudig te verklaren: de liedjes zijn zo meeslepend en goed geschreven dat ze je eenvoudig bij de les houden. American Slang, Bring It On, Great Expectations; het zijn warmbloedige composities, met passie gebracht.

Wat dat betreft leek een Pearl Jam-cover in de toegift The Gaslight Anthem op het lijf geschreven, maar helaas: aan State Of Love And Trust vergaloppeerde de band zich toch een beetje. Het droeg bij aan het gevoel dat het goed was, maar dat het op Lowlands nog beter kan. In 2009 heeft The Gaslight Anthem de lat nu eenmaal hoog gelegd.

*** (3/5)

The Gaslight Anthem. Melkweg, Amsterdam, 2 juli. 20 augustus Lowlands. 12 november 013, Tilburg.

The Gaslight Anthem in de Melkweg in Amsterdam (ANP) Beeld
The Gaslight Anthem in de Melkweg in Amsterdam (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden