Robotmuziek? Zinnenprikkelend mooie melodieën en een mechanisch-melancholiek soort soul zul je bedoelen

De Duitse elektro-grondleggers van Kraftwerk sluiten op de zaterdag van Best Kept Secret het hoofdpodium af. Met een 3D-concert nota bene. Vijf vragen over deze gegarandeerd onvergetelijke show.

Menno Pot
Kraftwerk tijdens de eerste van vier optredens in 3D-projectie in het Evoluon, Eindhoven. Beeld ANP
Kraftwerk tijdens de eerste van vier optredens in 3D-projectie in het Evoluon, Eindhoven.Beeld ANP

Kraftwerk live in Nederland! Bijzonder toch?

Dat valt te bezien. Kraftwerk deed sinds de zomer van 2013 vijftien ­optredens in Nederland: in 2013 stonden ze vier keer in het Evoluon (Eindhoven), in 2015 acht avonden lang in Paradiso (Amsterdam) en later dat jaar kwamen ze nog eens drie avonden naar de Ronda van TivoliVredenburg (Utrecht). Zo beschouwd is Kraftwerk geen al te exclusieve hoofdact. Weinig internationale artiesten op het Best Kept Secret-affiche speelden de laatste zes jaar zo vaak in ­Nederland, ironisch genoeg.

Kom op. Is dat niet een beetje flauw?

Ja, natuurlijk is dat flauw. Eigenlijk ging het maar om drie bezoeken. En óf die bijzonder waren. Weinig gebouwen in Europa zijn zo honderd procent Kraftwerk als het Evoluon. De muziek en de driedimensionale visuals; het was hemelbestormend prachtig in dat decor. Paradiso was een van de uitverkoren zalen waar ze hun ­cyclus Der Katalog 1 2 3 4 5 6 7 8 kwamen spelen: elke avond werd een ander studioalbum uitgevoerd. Kraftwerk is uniek. Ze zorgen er wel voor dat hun voorstellingen speciaal zijn.

Hoeveel originele bandleden uit de tijd van Autobahn (1974) kunnen we op het podium verwachten?

Eén, te weten de inmiddels 72-jarige Ralf Hütter, voor de kijker helemaal links op het podium. Het andere bandlid van het eerste uur, Florian Schneider, hield het in 2008 voor gezien. Maar vergis je niet: Fritz Hilpert (62) staat al sinds 1989 naast Hütter op het podium en Henning Schmitz (65) sinds 1991, na dertien jaar achter de schermen als technicus. De ­benjamin van de groep is de lange Falk Grieffenhagen (50), die sinds 1996 meedoet.

Even serieus: hoe ‘live’ is die ­robotmuziek nou?

‘Robotmuziek’, tsss. Zinnenprikkelend mooie melodieën en een mechanisch-melancholiek soort soul zul je bedoelen. En hartstikke live uitgevoerd. De vier bandleden bespelen elektronisch instrumentarium, onbewogen staand achter T-vormige desks, maar ze produceren de geluiden live. Wie in 2015 verschillende ­Paradiso-optredens bezocht, kon dat goed vaststellen: elke avond speelden ze van het studioalbum van die avond dezelfde reeks klassieke hits. Zo kon je goed horen dat ze een nummer de ene avond echt beter uitvoerden dan de andere.

Wat maakt het optreden op Best Kept Secret uniek?

Kraftwerk speelde in Nederland niet eerder op een festival en ook nog niet in de openlucht. Stel je voor: de kristallen klanken van Autobahn, Trans-Europa Express, Die Mensch-Maschine en Computerwelt, zwevend door de zomeravondlucht, terwijl je met een 3D-brilletje op je neus naar de animaties staat te turen op het Beekse Bergen-strand, de glanzende recreatieplas rechts van je. Dat wordt onvergetelijk hoor. Gegarandeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden